Acht goede redenen om ook na je vijftigste te stoppen met roken

123m-roken-computer-sigaret-11-3.jpg

nieuws

Te vaak denken oudere rokers dat het op hun leeftijd niet meer de moeite loont om te stoppen met roken. Ze denken dat “het kwaad is geschied” en dat ze er niets meer aan kunnen doen. Natuurlijk is het beter om te stoppen met roken als je nog jong bent, maar stoppen met roken heeft op elke leeftijd zin, ook als je 50, 60 of 75 bent. 

1. Je leeft langer
• Rokers die voor hun 35ste stoppen, hebben een vergelijkbare levensverwachting als mensen die nooit hebben gerookt. Bij rokers die rond hun 50ste stoppen halveert het sterfterisico. Bij rokers die tussen 70 en 79 stoppen, vermindert de kans op overlijden met een kwart. Pas vanaf tachtig maakt het voor de gemiddelde overlijdenskans niet veel meer uit.

• Patiënten die op hun 50e een hart- of vaatziekte krijgen en daarna stoppen met roken verlengen de levensduur gemiddeld met 5 jaar, ten opzichte van de patiënten die blijven roken. Daarnaast wordt de volgende hart- en vaatziekte met gemiddeld 10 jaar uitgesteld.

2. Je blijft langer gezond
Als je stopt met roken, verkleint de kans op allerlei aandoeningen, en zijn de gevolgen meestal ook minder erg. 

• Patiënten met een hartziekte die stoppen met roken, herstellen aanzienlijk beter en hebben ook een betere prognose dan patiënten die blijven roken na een hartinfarct. 

• Als je stopt met roken, is de kans op een beroerte na zo'n 2 tot 5 jaar ongeveer gehalveerd en na 10 jaar ongeveer gelijk aan de kans bij niet-rokers. 

• Na 5 jaar is het risico op kanker van mond, slokdarm en blaas met de helft gedaald. 

• Kankerpatiënten die blijven roken, hebben een verhoogd risico op een tweede kanker tot 20 jaar na het vaststellen van de eerste, terwijl de effecten van de behandeling mogelijk verkleinen en de negatieve neveneffecten vergroten.

• Bij mensen met COPD of rokerslong - een typische ziekte bij rokers en ex-rokers en waar 15 procent van de 65-plussers aan lijdt – heeft het stoppen met roken na verloop van tijd evenveel effect als zuurstoftoediening.

• Roken is een belangrijke risicofactor voor bacteriële en virale infecties. Zo hebben rokers een 2- tot 4-maal hoger risico van invasieve pneumokokkenziekte, vergeleken met niet-rokers. Het risico van griep is veel hoger en het verloop is ernstiger bij rokers. 

3. Sneller herstel en minder risico’s bij een operatie
Wanneer je rookt, heeft dit negatieve effecten wanneer je een operatie ondergaat. Niet alleen heb je meer kans op ademhalingsproblemen na de operatie en helen de wonden minder vlot, roken verkleint ook de slaagkansen van de operatie. Verder kan roken een negatief effect hebben op anesthesie en het herstel daarvan, met hoesten en eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. 
Roken kan ook de werking van een aantal geneesmiddelen ongunstig beïnvloeden, bijvoorbeeld bij de inhalatiemedicatie voor astmapatiënten of chemotherapiemiddelen voor behandeling van kanker. 

Het herstelproces na een operatie versnelt wanneer je zes tot acht weken voor de operatie stopt met roken. Dit vermindert het risico op wondcomplicaties zelfs met vijftig procent. Na 2 maanden zijn de slaagkansen bij het ondergaan van een willekeurige operatie weer bijna gelijk aan die van een niet-roker. 

4. Je wordt fitter
• De koolmonoxide is na ongeveer drie dagen uit je lichaam. Uw bloed kan nu makkelijker zuurstof vervoeren. 
• Na 48 uur wordt het ademen gemakkelijker. De luchtpijptakken ontspannen zich en het energieniveau verhoogt. 
• Na 2 tot 12 weken normaliseert de bloedsomloop. Wandelen en en sporten gaan gemakkelijker.

5. Je ziet er beter uit
• Je huid wordt beter doorbloed waardoor je minder rimpels krijgt en jonger lijkt. 
• Je tanden behouden een betere kleur en uje hebt minder last van tandvlees- en tandproblemen. 
• Rokers hebben meer last van haaruitval en worden sneller grijs.
• Je ruikt lekkerder.
• De lage krakende stem die sommige rokers hebben, zal verbeteren.

6. Meer smaak & geur
Als je stopt, zal je opnieuw meer proeven en meer ruiken. Na 48u is de smaak- en geurzin sterk verbeterd. Na een tijdje proeft en ruik je alles weer net zo goed als voordat je begon met roken.

7. Je bespaart geld
Wie dagelijks één pakje rookte, bespaart op één jaar tijd 2500 €. 

8. Het goede voorbeeld
Last but not least: door te stoppen met roken geef je het goede voorbeeld aan je kleinkinderen. 


Bronnen:
https://www.tabakstop.be/nieuws/60-jaar-niet-te-oud-om-te-stoppen-met-roken
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/37/zware-rokers-leven-gemiddeld-13-jaar-korter
https://www.henw.org/artikelen/stoppen-met-roken-ook-voor-ouderen-effectief


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram