Zingen in koor goed voor het hart?

123-koor-zingen-170_08.jpg

nieuws Zingen in een koor zou even heilzaam zijn voor het hart als andere rustgevende activiteiten zoals bijvoorbeeld yoga. Dat moet althans blijken uit een Zweedse studie gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Auditory Cognitive Neuroscience.

De onderzoekers verzamelden vijftien scholieren en gaven ze de opdracht om verschillende zangoefeningen te doen. Zo moesten de scholieren samen neuriën, een bekende hymne zingen en een traag mantra ten gehore brengen. Terwijl ‘het koor’ deze oefeningen deed, werd de hartslag van de proefpersonen gemeten. Daarbij bleek dat de hartslag van de proefpersonen zodra ze samen gingen zingen of neuriën synchroon ging lopen en dat zingen in koor een positief effect heeft op de zogenaamde hartslagvariabiliteit (HRV).

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, klopt ons hart niet regelmatig. De tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen varieert, waardoor er verschillende hartritmes ontstaan. De bekendste vorm van hartslagvariabiliteit is de invloed van de ademhaling op de hartfrequentie. Bij inademing stijgt de hartslag, terwijl bij uitademing de hartslag daalt. De hartslagvariabiliteit geeft weer hoe groot het tijdsinterval tussen de verschillende hartslagen is. Een grotere variatie in de tijdsintervallen tussen de hartslagen betekent dat het reguleringsvermogen van het autonome zenuwstelsel en de vitaliteit groter is. Een te lage hartslagvariabiliteit kan bijvoorbeeld wijzen op stress.

Een mogelijke verklaring voor het gunstige effect is dat zingen een vorm van gecontroleerde ademhaling is, en dat dit de hartslagvariabiliteit gunstig beïnvloedt. Liedjes met lange zinnen hebben hetzelfde effect als ademhalingsoefeningen tijdens yoga. In andere woorden: door liederen kunnen we een bepaalde controle over onze mentale toestand krijgen.

Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram