Scheiden mannen vaak van ernstig zieke vrouw?

Fotolia_vr-senior-rolst-ziek-handic-22-15.jpg

nieuws Tot de dood ons scheidt? Of tot ziekte ons scheidt? Een nieuw onderzoek van de Iowa State University in het Journal of Health and Social Behavior bevestigt wat al langer bekend is: mannen laten hun ernstig zieke vrouw vaak zitten, althans veel meer dan vrouwen hun zieke man. De studie onderzocht de echtscheidingsgraad van koppels waarvan een van beide partners ernstig ziek was, met name kanker, een hart- of longziekte of een beroerte (CVA).

De onderzoekers volgden gedurende twintig jaar bijna 3000 koppels van 50 jaar en ouder. Bij aanvang van het onderzoek in 1992 was geen van beide ernstig ziek. Na twintig jaar was 32% van de koppels gescheiden en bij 24% was één van de partners overleden. De kans op een echtscheiding nam toe met 6% als de vrouw ernstig ziek was geworden, ziekte van de man had geen betekenisvol effect op het aantal echtscheidingen.
De onderzoekers besluiten hieruit dat ernstige ziekte van één van beide partners een huwelijk onder druk zet, en vooral bij oudere vrouwen die ziek zijn de kans op echtscheiding doet toenemen.

Paradoxaal genoeg zijn het vaak de vrouwen zelf die de scheiding aanvragen, zo bleek ook al uit vroeger onderzoek. Mogelijk omdat mannen vaak slechte verplegers zijn. Vrouwen met een levensbedreigende ziekte kiezen er dan misschien voor om een toch al slecht huwelijk op de klippen te laten lopen en de verpleging over te laten aan kinderen en vrienden.

In Sickness and in Health? Physical Illness as a Risk Factor for Marital Dissolution in Later Life.

Laatst bijgewerkt: maart 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram