Eerste hulp bij liefdesverdriet

dossier Liefdesverdriet, luddeveddu, een gebroken hart, een stukgelopen relatie, onbeantwoorde liefde … Hoe je het ook noemt, het doet enorm veel pijn en je denkt dat je er nooit meer overheen geraakt. En misschien koester je de stille hoop dat het op een dag weer goed komt tussen jou en je ex.

Hoe ga je om met die gevoelens en hoe leer je loslaten?

Uit het oog uit het hart

Gaat het om een definitieve breuk, vermijd dan elk contact en verbreek alle communicatie met je ex, ook via de sociale media. Schakel elke mogelijke betrokkenheid of confrontatie via alle beschikbare kanalen uit: e-mail, Facebook, Instagram… Het zal je heel veel pijnlijke momenten besparen die je jezelf beter niet aandoet.
In het begin zal dat zeer moeilijk zijn. Je zult het gevoel hebben dat je daarmee je 'beste vriend' aan de kant schuift, maar op termijn is het de enige oplossing.

123-koppel-relatieeverdriet-liefdesverdr-01-18.jpg
Verwijder meteen ook alle foto’s van jullie beiden en andere herinneringen aan je ex uit je omgeving. Haal alles wat aan hem/haar toebehoort zo snel mogelijk uit je huis: kledij, verzorgingsproducten, allerlei persoonlijke voorwerpen…- Afstand nemen is zeker geen synoniem voor vijandigheid. Ook als je je boos, verbitterd of bedrogen voelt, doe je er goed aan om een goede verstandhouding na te streven. Blijf koel maar hoffelijk als je vroegere partner je contacteert. Wrok of haatgevoelens vreten alleen maar aan je en doen je geen goed. Beschuldigingen of verwijten lossen niets op en vragen veel energie.
-Vrienden blijven, is evenmin een goed idee als je het op korte termijn bekijkt. Enkel op langere termijn, wanneer je immuun geworden bent voor de liefdegevoelens tegenover je ex, is er daar ruimte voor.

Denk aan de moeilijke momenten

Mensen die lijden onder een relatiebreuk hebben vaak de neiging om vooral te denken aan de mooie herinneringen met hun geliefde, om de gelukkige momenten te koesteren. Daarbij duwen ze de ontgoochelingen, de twijfels, de irritaties, de ruzies … kortom, alle negatieve facetten van de relatie in de vergeetput.
Heb je het moeilijk, denk dan aan de redenen waarom jij en je vriend(in) gesplit zijn. Schrijf ze desnoods op zodat je ze af en toe eens kunt herbekijken. Vergeet niet dat er een serieuze reden is waarom die relatiebreuk tot stand is gekomen.
Als je vroegere partner je bedrogen heeft, besef dan dat je beter verdient. Iemand die echt van je houdt, zal je trouw blijven.

He/she is not the only pebble on the beach

f123-h-liefdesverd-scheiding-11-19.jpg
Het is belangrijk dat je je realiseert dat er betere matchen voor jou zijn. Deze relatie is gestrand hoewel je dacht dat je de ware had gevonden, maar dat betekent niet dat je nooit meer de liefde van je leven zult vinden.
Ga verder met je leven. Parkeer het niet in de hoop dat je daardoor misschien de brokken toch nog kunt lijmen als die niet meer te lijmen vallen.

Stel je open voor vrienden en familie

Informeer bij je vrienden en familie hoe zij een gebroken hart hebben verwerkt en neem hun advies ter harte. Stel je open voor hun bezorgdheid en hun hartelijkheid: een woord van troost, een goed gesprek of een warme knuffel … alle ondersteuning is welkom. Verruim je horizon en zoek ook vroegere vrienden weer op. Ga in op hun uitnodigingen om nieuwe mensen te ontmoeten of nieuwe interessante dingen te ontdekken en te doen. Maak plezier en geniet zoveel mogelijk van wat er je pad kruist.

123-mannen-troost-bier-hulp-01-18.jpg
Krop je emoties niet op, vertel zelf ook eerlijk aan je nauwe vriendenkring hoe je je voelt: een luisterend oor is welkom om je aandacht even af te leiden. Praat over jezelf, maar informeer niet naar je ex. Je gevoelens neerpennen in een dagboek of een gedicht schrijven, kan eveneens het verwerkingsproces bevorderen.
Voel je zeker niet schuldig als er momenten zijn waarop je je niet verdrietig of depri voelt.

Huilen mag

Laat die waterlanders maar vloeien, dat lucht op. Een huilbui moet je zeker niet bedwingen, want tranen zijn een transportmiddel voor je emoties. Ze helpen om ze los te laten en ze te verwerken. Zorg daarna wel voor een luchtig vervolg: contacteer je vrienden voor een vrolijk en aangenaam gesprek.

f123-h-liefdesverdriet-troost-11-19.jpg

Zorg voor een goede nachtrust

Moeilijk de slaap kunnen vatten of midden in de nacht wakker komen en beginnen piekeren, het hoort er allemaal bij. Je voelt je eenzaam alleen in bed en je kunt de slaap niet meer vatten.
Zorg dat je echt moe bent wanneer je ’s avonds onder de wol kruipt. Doe ontspanningsoefeningen of een fysieke activiteit. Beweeg ook zoveel mogelijk overdag en doe een lange wandeling als je daarvoor de tijd hebt. Het houdt ook je conditie en je gezondheid op scherp, zowel de fysieke als de psychische.

Werk aan ‘een nieuwe ik’

Zorg er vooral voor dat je je aantrekkelijk voelt: probeer een nieuw kapsel, vernieuw je garderobe of werk aan je gewicht of je lichaamsvormen. Hou je hoofd omhoog en laat je zelfvertrouwen niet verslappen.
Overtuig jezelf ervan dat iemand anders jou ooit de mooiste zal vinden en je zal waarderen op de manier waarop je ex dat (ooit) deed.

Stel een doel: maak tijd voor de dingen of hobby’s die je altijd al wilde doen, maar waarvoor je nooit de tijd had of nam. Maak een plan om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn. Of, in het slechtste geval, om opnieuw de persoon te worden die je was voor je je ex leerde kennen.

Bekijk het positief. Het is aan jou om de goede keuzes te maken in je leven. Je kunt je opsluiten in je schelp en wegkwijnen van verdriet, maar je kunt ook leren uit je negatieve ervaring en er een wijzer en empatischer persoon door worden. De feedback of kritiek van je vroegere partner is de ideale basis om jezelf wat te relativeren of beter te leren kennen. Werk aan je minpunten: misschien ben je te jaloers, te slordig, te koppig of te lui…

Omring je met positiviteit

Wentel je niet in zelfmedelijden en laat je niet opzwelgen door trieste romantiek of deprimerende mensen. Droevige liefdesliedjes werken enkel therapeutisch voor wie ze schrijft. Wie ernaar luistert en zich erin herkent, krijgt zijn eigen verdriet voorgespiegeld en wordt nog maar eens met de neus op de feiten gedrukt. Luister naar songs die je oppeppen en een boost geven, die het hebben over nieuwe kansen en herbeginnen.

Ook huilfilms over verbroken relaties kan je tijdelijk maar beter vermijden. Ze zorgen ervoor dat je je gaat identificeren met het slachtoffer en daar word je niet happy van.
Kijk naar leuke programma’s en films of comedy of lees een opbeurend boek.

Wees geduldig en ban bindingsangst

Denk eraan dat je vermogen om van iemand anders te houden, beetje bij beetje moet groeien. Bij de ene persoon duurt dat al wat langer dan bij de andere, maar de tijd heelt inderdaad alle wonden.

Wees ook niet bang om van een ander te houden als de tijd daarvoor rijp is: het falen van de vorige liefde betekent niet dat een relatie met een andere partner evenmin zal werken.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram