ZIKA / Nieuwe aanbevelingen voor reizen naar risicolanden

123-zika-virus-vacc-05-18.jpg

nieuws

De Hoge Gezondheidsraad heeft nieuwe aanbevelingen gepubliceerd voor reizen naar landen waar zika voorkomt. 

Tussen 2007 en 2017 zijn in 85 landen gevallen van overdracht van het virus gemeld. Het gaat vooral om landen in Zuid- en Centraal-Amerika en de Caraïben, maar ook om diverse landen in Afrika en Zuid-Oost-Azië. 

De Wereldgezondheidsorganisatie gebruikt een classificatiesysteem bestaande uit vier risicocategorieën. Voor landen uit de categorieën 1 en 2 – waaronder heel wat populaire vakantiebestemmingen - gelden speciale voorzorgsmaatregelen. 

U kunt hier de meest recente lijst van risicolanden raadplegen.

Voor zwangere vrouwen en vrouwen met een actuele zwangerschapswens raadt de Hoge Gezondheidsraad reizen naar deze landen af omdat bij een zika-infectie tijdens de zwangerschap ernstige complicaties bij de foetus kunnen optreden.

Omdat het zika-virus via het sperma kan overgedragen worden, raadt de Hoge Gezondheidsraad mannen van wie de partner zwanger is of wil worden, aan om alleszins geen onbeschermde seks te hebben in risicolanden.
V
oor alle risicolanden raadt de Hoge Gezondheidsraad rigoureuze maatregelen aan tegen muggenbeten overdag.
U kunt het volledige advies hier downloaden.

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram