Lengte wijsvinger voorspelt kans op prostaatkanker

nieuws Volgens een studie in het British Journal of Cancer hebben mannen wiens wijsvinger langer is dan hun ringvinger veel minder kans op prostaatkanker dan andere mannen. De onderzoekers vergeleken de handen van 1500 prostaatkankerpatiënten met die van 3000 gezonde mannen. Bij de kankerpatiënten had 57% een kortere wijsvinger, bij 20% waren wijs- en ringvinger even lang en 23% had een langere wijsvinger. Bij de gezonde mannen daarentegen had 52% een kortere wijsvinger, 18% gelijke vingers en 31% een langere wijsvinger.

Een mogelijke verklaring is dat de vingerlengte bepaald wordt door de blootstelling aan sekshormonen in de baarmoeder. Wie voor de geboorte aan weinig testosteron wordt blootgesteld heeft een langere wijsvinger.
Volgens de onderzoekers zou het bekijken van de vingerlengte kunnen helpen bij het opsporen van mannen met een verhoogd risico op prostaatkanker.


Laatst bijgewerkt: mei 2021
Het is bijna zomer! Het is bijna zomer!
Stichting tegen Kanker

Zomer? Het PERFECTE moment voor buitenactiviteiten.Vergeet de 3 tips niet toe te passen voor je naar buiten gaat.

PAS DE 3 TIPS TOE

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram