PSA-test om prostaatkanker op te sporen doet meer kwaad dan goed

nieuws Volgens een Franse studie die werd voorgesteld op het 2013 European Cancer Congress doet het systematisch testen van mannen zonder klachten op prostaatkanker met de PSA-test meer kwaad dan goed. De onderzoekers berekenden de voor- en nadelen van de test bij 1.000 gezonde mannen van 55-68 jaar oud in vergelijking met 1.000 mannen die niet getest werden.

• Het aantal overlijdens door prostaatkanker was vergelijkbaar in beide groepen: 5,17 per 1000 in de niet-testgroep en 4,1 per 1000 in de testgroep.

• Om 1 overlijden te vermijden in de testgroep, werden 154 bijkomende biopsiën uitgevoerd, werden 35 onschadelijke prostaatkankers vastgesteld, werden 12 mannen impotent en 3 urine-incontinent. De kans op overlijden door een prostaatoperatie verdriedubbelt bovendien bij mannen boven 70 jaar.

Volgens de onderzoekers wegen de voordelen van de screening dus niet op tegen de vele nadelen. PSA-testen zijn alleen aangewezen bij mannen bij wie op basis van concrete klachten of symptomen effectief prostaatkanker wordt vermoed.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram