Paracetamol werkt niet bij lage rugpijn

123-vr-rugpijn-bl-170-08.jpg

nieuws Pijnstillers op basis van paracetamol werken bij acute lage rugpijn niet beter of slechter dan een placebo, een neppil. Ook leidt het gebruik van het geneesmiddel niet tot een sneller herstel, tot een betere levenskwaliteit of een betere nachtrust. Dit schrijven Australische onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Zij onderzochten 1600 patiënten met acute lage rugpijn, dat is rugpijn die minder dan 6 weken aanhoudt. Een derde kreeg gedurende vier weken drie keer per dag paracetamol (4000 mg per dag), een derde mocht zelf kiezen wanneer er een paracetamol werd genomen en een derde kreeg een placebo. Patiënten die paracetamol slikten, waren na gemiddeld 17 dagen pijnvrij. Mensen die een placebo kregen, hadden na 16 dagen geen pijn meer. Er was geen verschil tussen de verschillende groepen in ernst van de pijn, het dagelijks functioneren of de slaapkwaliteit.

In een begeleidend standpunt wordt gezegd dat het onderzoek voor het eerst aantoont dat paracetamol niet werkt bij lage rugpijn, maar dat dokters op basis van één onderzoek niet moeten stoppen met het voorschrijven van paracetamol.

Laatst bijgewerkt: september 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram