Nieuwe operatietechniek stopt ziekte van Parkinson niet

nieuws Een nu veel toegepaste operatietechniek vertraagt of stopt de sterfte van dopamine-cellen in de hersenen van Parkinson-patiënten niet. De nieuwe techniek leidt wel tot een sterke vermindering van motorische klachten, waardoor geopereerde patiënten veel meer tijd per dag goed tot zeer goed functioneren. Dit blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
De ziekte van Parkinson is een van de meest voorkomende hersenziekten. Bij patiënten die hieraan leiden sterven de dopamine-cellen in de hersenen af. Hierdoor ontstaan motorische klachten als trillen en spierstijfheid. Ook hebben patiënten geregeld periodes dat ze niet of veel minder kunnen bewegen. De zogeheten dubbelzijdige ‘Deep Brain Stimulation’ (DBS) van een bepaald gedeelte van de hersenen, de subthalamatische kern (STN), is een nieuwe operatietechniek voor patiënten die aan de ziekte van Parkinson leiden. Hierbij wordt een pacemaker onder de huid beneden het sleutelbeen aangebracht die stroomstootjes naar de STN stuurt. Deze techniek is bestemd voor patiënten die met specifieke medicijnen niet meer goed te behandelen zijn.
Uit het onderzoek naar deze behandeling blijkt dat ze niet tot een vertraging van de sterfte van dopamine-cellen leidt. Wel toonde de groep patiënten een zeer sterke vermindering van hun motorische klachten. Ook is de hoeveelheid medicijnen die zij gebruiken aanmerkelijk gedaald. Hierdoor kunnen zij veel meer tijd per dag goed tot zeer goed functioneren.

Lees ook: Ziekte van Parkinson


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram