Vermindert anesthesie en chirurgie cognitief functioneren bij ouderen?

123-senior-o2masker-zuurst-anaesth-09-18.jpg

nieuws

Algemene anesthesie en chirurgie bij oudere patiënten gaat samen met een geringe afname van hun conjunctief functioneren, zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat gepubliceerd is in het British Journal of Anaesthesia.

De studie onderzocht het cognitief functioneren van ruim 1800 mensen tussen 70 en 89 jaar die gedurende een vijftal jaar werden opgevolgd en waarvan in die periode de cognitieve functie vier keer werd getest. De cognitieve functie van patiënten die in de voorafgaande 20 jaar of na opname in het onderzoek anesthesie en chirurgie hadden ondergaan, was iets lager dan bij de patiënten die geen anesthesie of operatie hadden ondergaan. De versnelde cognitieve afname bestond voornamelijk uit beperkingen in geheugen en aandacht/uitvoerende functie.

Hoewel het niet mogelijk was om het oorzakelijk vast te stellen, zou deze kleine cognitieve afname van betekenis kunnen zijn voor individuen die bij aanvang al een lage cognitiescore hadden, zo besluiten de onderzoekers.

Andere studies over anesthesie en chirurgie en geheugenproblemen, hebben tegenstrijdige resultaten gevonden. De onderliggende conditie, andere aspecten van chirurgie of andere onbekende factoren kunnen ook verantwoordelijk zijn voor die dalingen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram