Oudere vrouwen verkiezen kwaliteit in bed boven kwantiteit

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
koppel-ouder-3.jpg

nieuws Vrouwen tussen de 50 en de 70 zijn veel meer in seks geïnteresseerd dan tot dusver werd aangenomen: voor hen speelt echter vooral de kwaliteit een rol, niet zozeer de hoge frequentie.
Een en ander moet blijken uit een representatieve studie onder 521 vrouwen, uitgevoerde door medisch psychologe Beate Schultz-Zehden van de 'Berliner Charité'.
"De 50-plussers van vandaag zijn niet meer de oudere vrouwen van vroeger", stelde Schultz-Zehden vast. "Zij hebben gewoon meer levenshonger -en dat geldt dan ook voor hun seksualiteit".

Van de geënqueteerde vrouwen bleek het segment tussen de 50 en de 60 de hand niet om te draaien voor "gemiddeld een aantal keer" per maand seks. In de leeftijdscategorie tussen 65 en 70 is evenwel de helft van de vrouwen niet meer geïnteresseerd in geslachtelijke omgang. De algehele conclusie van de studie luidt: zowel de lust als de bevrediging van het seksuele leven hangt niet af van de duur, maar van de kwaliteit van de relatie en van het seksuele leven uit het verre verleden. Was dat laatste maar een zwakke bedoening, dan gebruiken vele vrouwen het ouder worden als een soort alibi om de als "verplicht" ervaren bedsport af te zweren, meent de psychologe.

Eveneens een algemene tendens: het verlangen naar seksuele contacten is veelal groter dan de effectieve daad. Zo beleeft een kwart van de 50 tot 55-jarigen geen seksuele activiteit meer, terwijl bij de 65 tot 70-jarigen reeds tweederde de seksuele pijp aan Martine heeft gegeven.
Schultz-Zehden stelde echter de "eerste tekens van verandering" vast. Een kleine groep van zogenaamd seksueel geëmancipeerde vrouwen tussen 50 en 65 -uit de "generatie van de libertijnse sixties"- vermeldt vol trots een "uiterst gevuld actief seksueel leven". "Hier speelt de aanspraak op een hogere levenskwaliteit een rol", aldus de psychologe. "Tenslotte bedraagt de gemiddelde levensverwachting bij vrouwen 81 jaar en hebben zij na de menopauze dus nog enkele decennia voor zich".


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram