Kwaliteit van sperma neemt af met ouderdom

123-afb-zaadc-sperm-170-01.jpg

nieuws De kwaliteit van het sperma loopt terug als een man ouder wordt. Dat blijkt uit een zogenaamde meta-analyse van meer dan 90 studies over dit onderwerp wereldwijd in het vakblad Ageing Research Reviews.

Volgens de analyse vermindert de hoeveelheid sperma en de prestaties van het sperma en neemt de beschadigingen aan sperma toe naarmate een man ouder wordt. Dat leidt niet alleen tot een verminderde vruchtbaarheid, de mindere kwaliteit van het sperma – met name de kwaliteit van het DNA – kan ook de ontwikkeling en gezondheid van het nageslacht aantasten. Zo zou er een verhoogde kans op een misval bestaan en op gezondheidsproblemen zoals autisme, syndroom van Down, epilepsie en schizofrenie.

Vanaf wanneer de kwaliteit van het sperma vermindert is niet helemaal duidelijk, maar volgens de meeste geanalyseerde studies begint dit rond de leeftijd van 35 à 40 jaar.


Laatst bijgewerkt: januari 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram