Elke dag 200 ouderen gewond door val

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Elke dag worden in Nederland bijna tweehonderd ouderen bij spoedeisende hulp binnengebracht omdat ze gewond zijn geraakt bij een val. Door de dubbele vergrijzing (meer 80-plussers en een langere levensverwachting) is het aantal ziekenhuisopnamen ten gevolge van een val sterk gestegen, van 14.000 in 1981 tot en met 34.000 in 2008.

Heupfracturen leiden tot ongeveer de helft van de ziekenhuisopnamen. Ook hoofdletsels en fracturen van de pols en arm komen frequent voor bij ouderen. Het aantal ouderen dat met hoofdletsel wordt opgenomen is in de afgelopen tien jaar zelfs verdrievoudigd. Het aantal ouderen dat overleed na een valincident is in de laatste drie decennia van de vorige eeuw wel sterk afgenomen. In de afgelopen 10 jaar is deze trend gestabiliseerd voor vrouwen, terwijl de sterftecijfers voor mannen zijn toegenomen. De kans om aan een val te overlijden is op dit moment voor beide geslachten gelijk.

Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmusziekenhuis in Rotterdam.
Een deel van de valincidenten is te voorkomen door het beïnvloeden van risicofactoren, zoals adviezen t.a.v. lichamelijke activiteit, osteoporose en een analyse in een valkliniek, aldus het onderzoek.

http://repub.eur.nl/search?query=hartholt+ka
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram