EFSA: Listeria neemt toe bij ouderen en zwangeren

123-listeria-voedselverg-hyg-02-18.jpg

nieuws

Het aantal voedselinfecties als gevolg van de Listeria-bacterie is gestegen in Europa onder ouderen en zwangeren. Dat blijkt uit onderzoek van EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, over de periode 2008-2015. 

De meeste mensen raken besmet door kant-en-klaar gekoeld eten zoals zachte kaas, vleeswaren, gerookte vis en voorverpakte salades. In meer dan een derde van de gevallen treedt de besmetting op door voedsel dat op te hoge temperatuur (boven 5 °C) wordt bewaard. Dit blijkt uit het onderzoek van EFSA. 

Zwangeren, pasgeboren baby’s en jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem lopen meer risico bij een besmetting met Listeria. Het kan leiden tot ernstige gevolgen. Bij mensen met een sterk verminderde weerstand kan Listeria ernstige ziekten veroorzaken zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfecties en infecties van huid en ogen. Bij zwangeren kan een infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. 

Bron
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5134
www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/onderzoek-efsa-listeria-toegenomen-bij-ouderen-en-zwangeren.aspx


Laatst bijgewerkt: februari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram