Combinatie met NSAID kan bloedingsrisico verhogen
nieuws
Niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s), zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen, verhogen het risico op een maagbloeding, maar in combinatie met andere geneesmiddelen kan die kans vertienvoudigen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam in samenwerking met collega’s uit Italië en Denemarken in het wetenschappelijk tijdschrift Gastroenterology. Ze analyseerden gegevens van 114.835 patiënten die de afgelopen vier tot tien jaar een maagbloeding kregen.
De onderzoekers keken naar het gebruik van niet-selectieve NSAID’s, zogenoemde veiligere COX-2 ontstekingsremmers en laag gedoseerd acetylsalicylzuur (aspirine), al dan niet in combinatie met andere geneesmiddelen die het risico op een maagbloeding verhogen.
Mensen die alleen een NSAID kregen (monotherapie) hadden meer kans op een maagbloeding dan behandeling met enkel een COX-2-remmer of laag gedoseerd acetylsalicylzuur. Combinatie van andere middelen met een NSAID leidde soms tot forse stijgingen van het bloedingsrisico. Dit extra risico op een maagbloeding is het hoogst bij gelijktijdig gebruik van een niet selectief NSAID, zoals ibuprofen, met steroïden. Bij de steroïden gaat het dan om de tabletten die veel mensen met de longziekte COPD en reuma slikken. Een andere risicovolle combinatie is een niet selectief NSAID met een bloeddruk verlagende aldosteron antagonist. Bij beide voorbeelden is het gebruik van een selectief NSAID, de voor de maag veiligere COX-2 ontstekingsremmer, minder risicovol. Opvallend is dat juist de combinatie van een COX-2 ontstekingsremmer met lage dosis aspirine minder veilig is dan lage dosis aspirine met een niet selectief NSAID.
Volgens de wetenschappers kunnen patiënten met een chronische aandoening en gebruikers van NSAID’s zelf het risico op problemen zo klein mogelijk houden door vooraf altijd het advies van de huisarts in te winnen of om de apotheker om advies te vragen.
Uit een andere studie gepubliceerd in het vaktijdschrift Rheumatology blijkt dat NSAID-gebruikers ook een hoger risico op diep-veneuze trombose en longembolie hebben dan mensen die deze medicatie niet gebruiken. Het risico op trombose kan ook verhoogd zijn door onderliggende aandoeningen waarvoor patiënten NSAID’s gebruiken, zoals chronische inflammatoire aandoeningen. In elk geval is het volgens de wetenschappers belangrijk dat artsen zich bewust zijn van dit risico en vooral voorzichtig zijn met NSAID’s bij patiënten die al een verhoogde kans op trombose hebben.