Rookverbod horeca

nieuws Vanaf 1 januari mag niet meer gerookt worden in cafés waar (bereid) eten wordt geserveerd. Het voorstel voor een volledig rookverbod, is voorlopig uitgesteld. Bedoeling is dat er tegen uiterlijk 1 juli 2014 een totaal rookverbod komt in de horeca.
Vanaf 1 januari mag er alleen nog gerookt worden in cafés die alleen drank serveren, en niet-bereide eetwaren zoals bv. chips, chocolade...
In Nederland blijkt het rookverbod in de horeca na één jaar alvast een succes: de luchtkwaliteit in horecagelegenheden is aanzienlijk verbeterd en rokers hebben meer (succesvolle) stoppogingen ondernomen. Dat blijkt uit vier onderzoeken naar de effecten van het rookverbod in de horeca. Dit rookverbod geldt sinds 1 juli 2008. Roken is nog wel toegestaan in een rookruimte of in de buitenlucht. In rookruimten mag niet bediend worden.
Rokers die (nog) niet gestopt zijn, zijn minder gaan roken sinds 1 juli 2008. Het roken is niet verschoven naar de thuissituatie. Verder is het draagvlak voor de rookvrije horeca het afgelopen jaar toegenomen. De meerderheid van de Nederlanders staat positief tegenover het rookverbod en ook de horecaondernemers zijn positiever dan het jaar ervoor.
De rookvrije horeca heeft ten slotte positieve effecten op het aantal luchtwegklachten, het aantal hart- en vaatziekten en de levensverwachting.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram