Geen muggenmelk met DEET in handbagage

nieuws Reizigers op Brussels Airport (Zaventem) kunnen dezer dagen voor een verrassing komen te staan. Antimuggenproducten met het bestanddeel DEET mogen niet meer in de handbagage en verdwijnen bij de controle in de afvalbak. Het verbod op DEET in de handbagage komt niet overeen met de Europese regelgeving, en wordt op andere luchthavens niet toegepast.

Volgens een woordvoerder van Brussels Airport is het bestanddeel Deet te gevaarlijk voor de medepassagiers en het cabinepersoneel. Antimuggenmiddelen waarin geen Deet aanwezig is, mogen wel meegenomen worden in de handbagage zolang het om een roller gaat en niet om een spray.

DEET (diethyl-m-toluamide) is het enige middel waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het muggen op afstand houdt. Het is in 1957 door het Amerikaans Leger vrijgegeven. Wanneer de mug te dichtbij komt, werkt de DEET op het zenuwstelsel van de mug, de mug raakt gedesoriënteerd en zoekt een ander slachtoffer. DEET is ook effectief tegen andere insecten, zoals bijvoorbeeld teken.

De Wereld gezondheidsorganisatie (WGO) adviseert het insmeren van de onbedekte huid met een insectenwerend middel dat DEET bevat voor reizen naar gebieden waar muggen voorkomen die ziekten zoals dengue en malaria kunnen overbrengen.
Producten met DEET zijn er onder andere als lotions, sticks, milk, verstuivers, en sprays verkrijgbaar.

De optimale concentratie voor deet ligt tussen 20 en 50%. Hoe hoger de concentratie, des te langer de werkingsduur. Bij een concentratie van minimaal 30 % geven DEET-producten twee tot vijf uur bescherming. Producten met een DEET-concentratie van 40 - 50 % zijn maximaal 10 uur effectief. Een hogere concentratie levert geen extra bescherming op.

Is DEET gevaarlijk?

De beslissing van Brussels Airport om DEET te weren uit de handbagage omdat het gevaarlijk zou zijn voor medepassagiers en cabinepersoneel, is onterecht en niet gesteund op onderzoek. Er bestaat geen enkel bewijs dat DEET gevaarlijk zou zijn voor medepassagiers of bemanning.

DEET bevattende middelen in verschillende concentraties zijn sinds de jaren 50 verkrijgbaar. Middelen met DEET zijn al jaren de best geteste, meest gebruikte anti-muggenmiddelen en volgens vele onderzoeken de beste keuze voor de reiziger die goed beschermd wil zijn. Bij concentraties tot 50% DEET is er geen sprake van ongewenste bijwerkingen als het volgens de voorgeschreven manier gebruikt wordt.

• Omdat DEET via de huid kan worden opgenomen, is langdurig frequent gebruik af te raden. U moet wel beseffen dat er op een reis in malaria- of denguegebied geregeld situaties zijn waarbij u overdag mogelijks meerdere keren deet moet aanbrengen om u te beschermen tegen de dengue-mug en nog eens ’s avonds/’s nachts en in de vroege ochtend om u te beschermen tegen de malariamug. Andere bijkomende beschermingsmethoden zijn dus absoluut nodig.

• Voorkom contact met de lippen, de mond, de slijmvliezen en de ogen. Ook op beschadigde of geïrriteerde huid (wondjes, eczeemvlekken, ernstige zonnebrand) moet u voorzichtig zijn. Indien er toch een product op deze plaatsen werd aangebracht, spoel het dan onmiddellijk af met water.

• Vermijd de handen om te verhinderen dat het product zo in contact zou komen met de mond of de ogen. Het wordt aangeraden om de restanten van de repellant van de huid telkens af te wassen wanneer de bescherming niet langer nodig is.

• In uitzonderlijke gevallen kunnen er huidproblemen ontstaan (irritatie bij mensen met gevoelige huid), vooral bij concentraties hoger dan 50% (wat in België niet op de markt is). Doe de eerste keer een beetje op een arm of been om te testen hoe uw huid reageert voordat u alles al hebt ingesmeerd.

• Er zijn geen studies bekend die duiden op gevaar voor zwangere of borstvoeding gevende vrouwen. Toch wordt voor zwangere vrouwen concentraties tussen 20 en 30% aanbevolen.

• Er zijn geen studies bekend die definitief hebben uitgewezen welke hoeveelheid DEET veilig is voor kinderen. Er zijn echter ook geen serieuze bijwerkingen / ziektes bekend bij het juist gebruik van DEET bij kinderen.
- Bij baby's jonger dan 2 maanden wordt frequent gebruik van DEET afgeraden omdat men nog niet kan aangeven of het wel of niet schadelijk is (wel kan het dan op kleding worden gespoten).
- Kinderen jonger dan 2 jaar mogen geen DEET producten gebruiken die sterker zijn dan 30%.
- Bij kinderen moeten de ouders de DEET altijd zelf aanbrengen. Bij kleine kinderen moet u de handen niet insmeren om te voorkomen dat ze de DEET in hun mond of ogen wrijven.
- Wanneer het kind weer binnen is, kan het gewassen worden met zeep en water (evenals de kleding) om elk risico uit te sluiten.

Het zeer kleine risico voor mogelijke nevenwerkingen door DEET weegt zeker niet op tegen het risico van de door muggen overgedragen infectieziekten.


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram