Esthetische chirurgie wordt aan banden gelegd

nieuws Esthetische ingrepen zoals botox inspuiten, verwijderen van tatoeages of tanden bleken, mogen in de nabije toekomst alleen nog door gespecialiseerde artsen worden uitgevoerd. Dat heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) beslist. Ook artsen zullen zich voortaan aan hun eigen specialisatie moeten houden.

Schoonheidsspecialisten zullen dus niet langer botox mogen inspuiten, tatoeages mogen weglaseren of tanden bleken. Schoonheidsspecialisten zullen zich moeten beperken tot permanente epilaties met lasers of lichtflitsen, al de rest wordt hen voortaan verboden.

Ook voor dokters komen er strengere regels. Chirurgen gespecialiseerd in plastische, reconstructieve en esthetische heelkunde mogen alles, andere specialisten moeten zich houden aan hun eigen "anatomische specialiteit". Want momenteel kan gelijk welke dokter gelijk welke esthetische ingreep uitvoeren in gelijk welke omstandigheden. Zo wordt een borstvergroting bij een oogarts verboden. Voor dermatologen is er een specifieke oplijsting van wat nog kan. Dermatologen zullen het geheel van de niet-chirurgische esthetische geneeskundige ingrepen kunnen uitvoeren, alsook enkele ingrepen van esthetische chirurgie die specifiek staan opgesomd in de wet.

Artsen met ervaring en een bewezen praktijk van esthetische geneeskunde zullen een tijdelijke erkenning kunnen krijgen. Een gelijkaardige regeling komt er voor schoonheidsspecialisten die nog met lasers willen epileren.

Minderjarigen die een esthetische ingreep willen, moeten voortaan eerst langs een psycholoog of een psychiater.
De beroepsvereniging van schoonheidsinstituten Besko en de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RSBSP) zijn tevreden met de nieuwe richtlijnen. Ook de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) is blij met deze beslissing.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram