Nefrologen pleiten voor jaarlijkse screening nierfalen

urine-oz-wc.jpg

nieuws In België leven 500.000 mensen met een nierziekte. 10.000 onder hen hebben een behandeling van nierfalen door middel van dialyse of niertransplantatie nodig. Het aantal nieuwe gevallen stijgt elk jaar met 6%.
Nierziekte kan voorkomen of gemilderd worden door vroegtijdige opsporing. Nierspecialisten in het Universitair Ziekenhuis Gent pleiten voor een doorgedreven jaarlijkse screening via de eerstelijnszorg.
De symptomen van een gebrekkige nierwerking (bv. moeheid, jeuk over het hele lichaam, minder eetlust enz.) duiken pas laattijdig tijdens de evolutie op en doen meestal niet meteen een ernstig gezondheidprobleem vermoeden. Daardoor komen preventieve maatregelen die het ziekteproces vertragen en eventueel ook stilleggen, vaak te laat. Nochtans kan er preventief heel wat gebeuren, zoals bloeddrukproblemen en suikerziekte nauwgezet laten behandelen, niet roken en zoutarm eten.
De enige manier om tijdig in te grijpen is een regelmatige controle van de nierfunctie. Zeker de risicogroepen (met diabetes, hoge bloeddruk, overgewicht, toegenomen vetgehalte/cholesterol in het bloed, nierzieken in de familie, rokers, enz.) zouden zich jaarlijks moeten laten testen bij een arts bij wie hij regelmatig op controle gaat (huisarts, arbeidsgeneesheer, gynaecoloog, enz.). Dat kan via een eenvoudige bloedafname en/of urinetest.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram