Elektronische sigaret: beter niet gebruiken

nieuws De zgn. elektronische sigaret wordt op het internet verhandeld en aangeprezen als een minder schadelijk alternatief voor conventionele papieren sigaretten.
www.electronischesigaret.be

Het gaat om een toestelletje dat werd ontworpen om de daad van het roken na te bootsen zonder tabak. Het heeft de vorm van een cilindertje dat iets langer is dan een echte sigaret. Er bestaan honderden verschillende modellen van elektronische sigaretten. Daarin zitten een batterij, een microprocessor, een verstuiver en een patroon met de te verstuiven vloeistof. De voornaamste ingrediënten zijn nicotine (facultatief en in verschillende concentraties), kunstmatige smaak- en geurstoffen, en propyleenglycol.

Wanneer de gebruiker eraan zuigt (‘trekt’), activeert de microprocessor de verstuiver, die de ingeademde lucht vermengt met de vloeistof uit het patroon. Het dampvormige mengsel wordt geïnhaleerd – van ‘roken’ is geen sprake meer, wel van ‘dampen’. De verdamping van glycol bij een temperatuur van 50-60°C geeft het gevoel van de rook van een echte sigaret en het uiteinde van de cilinder is zelfs uitgerust met een rode led die een indruk van verbranding geeft.

Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat deze apparaatjes kunnen helpen om te stoppen met roken. Bovendien is veiligheid bij volwassen gebruikers nooit vastgesteld en de varianten die nicotine vrijstellen kunnen gevaarlijk zijn als ze in de handen van kinderen belanden.

In België is de verkoop van elektronische sigaretten niet toegelaten, maar ze zijn wel te koop op internet. Elektronische sigaretten zonder nicotine kan u wel aankopen. Het rookverbod dat van toepassing is in alle gesloten plaatsen toegankelijk voor het publiek geldt ook voor elektronische sigaretten. Ook op trein en vliegtuig zijn elektronische sigaretten verboden.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram