Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Daarom heb je na een glas alcohol zin in een sigaret

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Na een alcoholisch drankje zin hebben om een sigaret op te steken: het is meer dan een gewoonte. Wetenschappers hebben ontdekt vanwaar de drang precies komt om net dan te roken.

Een team onderzoekers aan de universiteit van Missouri heeft ontdekt dat nicotine de moeheid kan wegnemen die optreedt na het drinken van alcohol. Die conclusie is gebaseerd op tests met ratten. De dieren kregen alcohol en nicotine toegediend, terwijl er elektroden op hun lichaam kleefden. Uit de verkregen grafieken konden de onderzoekers vaststellen dat nicotine slaperigheid vermindert.

“Slaperig worden is een van de negatieve effecten die verbonden is aan alcohol drinken”, zegt hoofdauteur van de studie Mahesh Thakkar. “Wanneer alcohol wordt gebruikt in combinatie met nicotine, dan fungeert de nicotine als het ware als stimulans om wakker te blijven. Een roker is op die manier meer geneigd om alcohol te drinken en vice versa. Nu we de reacties van de hersenen beter begrijpen, kunnen we deze in formatie in de toekomst gebruiken om mensen van hun alcohol- of rookverslaving af te helpen.”

Eerdere studies toonden als aan dat wanneer alcohol en sigaretten samen worden gebruikt, de aangename bijwerkingen gaan primeren. Dat komt dat het beloningscentrum in onze hersenen op dat moment wordt geactiveerd, waardoor mensen vaker mee gaan roken en drinken.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151029_01944811


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram