Overmatig gebruik van decongestieve neussprays is schadelijk

nieuws Neussprays en -druppels tegen een verstopte neus kunnen schadelijk zijn. Dat schrijft prof. dr. Philippe Gevaert, dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde UZ Gent in het tijdschrift van het UZ Gent. Bij overgebruik maken decongestieve neussprays de kwaal alleen maar erger. Recent onderzoek toont aan dat de helft van de patiënten met rhinitis ze te lang gebruikt.

Onderzoekers van de Universiteit Gent en de Université de Liège onderzochten 895 mensen met persistente rhinitis: minstens vier dagen per week of vier weken na elkaar hadden ze last van symptomen – vooral neusverstoppingen en een gestoorde slaap. De helft bleek overmatig nasale decongestiva te gebruiken. Die neusdruppels of sprays zijn zonder voorschrift bij de apotheek te verkrijgen en beloven onmiddellijke verlichting. Overmatig gebruik ervan kan leiden tot rhinitis medicamentosa: het neusslijmvlies zwelt opnieuw op, zodat de patiënt nog meer druppels of sprays gaat gebruiken en er een vicieuze cirkel ontstaat.

Volgens Gevaert mogen dergelijke neussprays maximaal gedurende zeven dagen gebruikt worden. Hij pleit ervoor om reclame voor zulke sprays te verbieden. Daarnaast zouden we de vrije verkrijgbaarheid op een slimme manier moeten beperken. Zonder voorschrift een spray halen bij de apotheek, dat moet nog altijd kunnen, maar vanaf de tweede of de derde spray zou je een voorschrift nodig hebben. Met de nieuwe informaticatoepassingen moet zo’n slimme beperking vlot te organiseren zijn.’
Persistente rhinitis wordt het best behandeld met nasale corticosteroïden. Die zijn alleen op voorschrift te krijgen en beginnen pas na enkele dagen te werken.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram