Nieuwe behandeling voor chronische sinusitis met neuspoliepen

123-neuspoliepen-sinusitis-02-16.jpg

nieuws Het geneesmiddel dupilumab helpt tegen neuspoliepen bij patiënten met chronische sinusitis, bij wie de behandeling met corticosteroïden niet volstaat. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent en het UZ Gent dat gepubliceerd werd in het Journal of the American Medical Association JAMA.

Chronische sinusitis, een ontsteking van de sinussen, komt in het Westen voor bij 12% van de bevolking. De aandoening gaat soms gepaard met neuspoliepen. Die poliepen ontstaan in de sinussen en blokkeren de holtes in de sinus en in de neus.
Bij de zoektocht naar een behandeling voor de neuspoliepen testte een internationaal team van onderzoekers, onder leiding van prof Claus Bachert (UZ Gent en UGent) dupilumab. Dupilumab is een antilichaam dat zijn nut al bewees bij de behandeling van astma en atopisch eczeem.

De wetenschappers onderzochten 60 volwassenen met chronische sinusitis en neuspoliepen. Alle patiënten kregen een neusspray toegediend. Bij sommigen gebeurde dat in combinatie met dupilumab, de anderen kregen een placebo. De studie werd uitgevoerd op 13 locaties in de Verenigde Staten en Europa.
Bij de patiënten die dupilumab kregen, waren de neuspoliepen na 16 weken significant kleiner. De patiënten merkten een duidelijke verbetering van hun levenskwaliteit, en meldden dat ze beter konden ruiken, minder last hadden van een verstopte neus en ‘s nachts minder vaak wakker werden. Het geneesmiddel werd over het algemeen goed verdragen en veroorzaakten geen ernstige bijwerkingen, maar verder onderzoek is nog nodig.

www.ugent.be/nl/actueel/persberichten/chronisch-sinusitis-poliep-neus-dupilumab-behandeling.htm
http://jamanetwork.com/solr/searchresults.aspx?q=bachert&allJournals=1&SearchSourceType=1


Laatst bijgewerkt: februari 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram