Muziek helpt om fit oud te worden

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Kinderen die een muziekinstrument bespelen, hebben daar hun hele leven baat bij, zelfs als ze op een bepaald ogenblik stoppen met spelen. Het houdt hun brein zelfs op latere leeftijd fit, zo blijkt uit onderzoek in het blad van de American Psychological Association Neuropsychology.
Zeventig gezonde proefpersonen tussen 60 en 83 jaar werden – afhankelijk van hun ervaring met muziek – in drie groepen ingedeeld: een groep die meer dan 10 jaar muziek speelde, met één tot negen jaar ervaring, en een groep die nooit een muziekinstrument had bespeeld.
De muzikanten scoorden beter op cognitieve tests dan de mensen die nooit een muziekinstrument hadden bespeeld. De mensen met de meeste ervaring scoorden het best, gevolgd door de mensen met iets minder ervaring en daarna pas de mensen die nog nooit een muziekinstrument hadden bespeeld.

Volgens de onderzoekers houdt muziek de hersenen jong en beter in staat om zich aan de uitdagingen van de ouderdom aan te passen. Het leren bespelen van een instrument vraagt om vele jaren van oefening en creëert wellicht alternatieve verbindingen in het brein die als we ouder worden de cognitieve achteruitgang compenseren.
De muzikanten die nog steeds muziek maakten, scoorden niet beter dan de muzikanten die al enige jaren geen instrument meer bespeelden. Dat wijst erop dat de duur van de muzikale opleiding belangrijker is dan het feit of de muzikant ook op latere leeftijd nog speelde.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram