Moedermelk hoeft niet behandeld te worden tegen virus

123-baby-bv-pasgeb-170_06.jpg

nieuws Pasgeborenen kunnen geïnfecteerd raken met cytomegalovirus (CMV) via de borstvoeding van hun moeder die eerder in haar leven een CMV-infectie heeft gehad. Omdat onduidelijk is wat de langetermijneffecten van een zogenaamde postnatale CMV-infectie zijn, wordt in sommige landen de borstvoeding ingevroren of gepasteuriseerd, maar dat gaat ten koste van de kwaliteit.

Onderzoek aan de universiteit van Utrecht (http://igitur-archive.library.uu.nl/dissertations/2013-0404-200525/UUindex.html) toont evenwel aan dat dit niet nodig is. In de witte stof van de hersenen van prematuur geboren kinderen met een postnatale CMV-infectie werden weliswaar microstructurele afwijkingen gevonden. Hun ontwikkeling en gehoor is op tweejarige leeftijd evenwel normaal in vergelijking met niet-geïnfecteerde leeftijdsgenoten. Dit suggereert dat het niet noodzakelijk is om de borstvoeding te behandelen om een postnatale CMV-infectie te voorkomen.

Van de postnatale CMV-infecties bij prematuur geboren kinderen verloopt 85% zonder symptomen; de symptomen bij de overige 15% zijn mild. Allochtone afkomst van de moeder, kortere zwangerschapsduur en borstvoeding geven een groter risico op een postnatale CMV-infectie.


Laatst bijgewerkt: juli 2013
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram