Nieuwe regels voor online verkoop medicijnen

nieuws Sinds 1 juli 2015 gelden in heel Europa nieuwe strengere regels voor het online aanbieden van medicijnen. Aanbieders van medicijnen die online handelen moeten zich aanmelden bij de overheid en een speciaal logo op hun website zetten. Hiermee wil Europa de veiligheid van de consumenten die geneesmiddelen via internet kopen, beschermen door te garanderen dat de site van de apotheek die ze raadplegen wel degelijk een echte apotheek is (of een andere handelaar gemachtigd geneesmiddelen af te leveren aan het publiek), vergund in het land waar ze gevestigd is.

Vervalste geneesmiddelen zijn een toenemende bedreiging voor de volksgezondheid. Ieder jaar worden er meer illegale geneesmiddelen in beslag genomen. Uit studies van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat 50% van de geneesmiddelen die worden verkocht door ongereguleerde internetwinkels, onbetrouwbaar en mogelijk schadelijk is

Hoe ziet het logo er uit?
Aan de linkerkant staat in het midden van het logo de vlag van het Europese land waar de apotheek is gevestigd. De rechtse tekst wordt weergegeven in de nationale talen van het land.
Het logo moet duidelijk weergegeven worden op elke pagina van de site die betrekking heeft op de verkoop op afstand van geneesmiddelen. Op die manier kunt u nagaan of de apotheek vergund is om on line geneesmiddelen te verkopen. Als dat zo is, kunt u er zeker van zijn dat het geneesmiddel dat u koopt, afkomstig is van een legale bron.

Hoe werkt het?
Eerst en vooral zoekt u het logo op de site waar u geneesmiddelen wil aankopen, waar u dan op klikt. Normaal gezien wordt u dan doorverwezen naar de website van de bevoegde overheid die een lijst bijhoudt van alle apotheken (of een andere handelaar gemachtigd geneesmiddelen af te leveren aan het publiek) die op legitieme wijze geneesmiddelen aanbieden. Voor België is dat het fagg.

U kijkt daarna na of de apotheek wel degelijk in de lijst staat van de bevoegde overheid en kan dan zijn aankoop verder zetten. Indien de apotheek niet in de lijst staat, is het beter geen aankopen te doen in deze apotheek en zich te richten tot een apotheek die wel in de lijst staat.

• De levering dient vanuit de apotheek te gebeuren, onder de volledige verantwoordelijkheid van de apotheker en volgens de regels van goede officinale praktijken.

• Er zijn ook bepalingen voorzien om te verzekeren dat het te koop aanbieden, het bestellen, het verpakken en het leveren op een wijze gebeurt die het recht van de patiënt op de bescherming van zijn privé-leven eerbiedigt.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram