- dossierKoffie met paddenstoelen: minder cafeïne, meer voordelen?
- nieuwsSinutab en Fucidin op voorschrift: wat zijn de gevaren van pseudo-efedrine en fusidinezuur?
- dossierHoe kan je best een pompoen uithollen (en bewaren) voor Halloween?
- nieuwsGratis oogtest tijdens Week van het Zien
- nieuwsSaartje Vandendriessche over het vinden van de juiste balans tussen voeding en supplementen
Hoe natuurlijk is ons medicijnenkastje?
nieuws Wie ziek is en daarvoor naar de dokter gaat, dient het advies van zijn geneesheer op te volgen. Daar bestaat geen twijfel over. Maar wat als jouw kwaaltje geen doktersbezoek vereist en je op eigen houtje naar de apotheek gaat? Weet jij dan wat kiezen? Natuurlijk kan je dat aan de expertise van de apotheker overlaten. Studies wijzen echter uit dat de consument steeds mondiger en kritischer wordt, met een groeiende voorkeur voor duurzame producten. We kunnen ons dus best inbeelden dat je ook in de apotheek graag de voorkeur geeft aan een hulpmiddel dat gebaseerd is op stoffen uit de natuur en haar werking doorheen de eeuwen bewezen heeft. Je hoeft daarom geen aanhanger van de homeopathie te zijn. Integendeel: veel van de medicatie die je misschien al eens hebt genomen, kent haar oorsprong in de natuur.
- Aspirine kent iedereen. De werkzame stof in dit geneesmiddel is acetylsalicylzuur. Als Salicine en Salicylzuur kan het gewonnen worden uit wilgenbast. Dat die stoffen een pijnstillende werking hadden, wist men zelfs al in de Oudheid. Hippocrates, de vader van de geneeskunde, raadde zijn patiënten al aan om op de wilgenbast te kauwen om koorts en ontstekingen te verminderen.
- Je bent misschien al ooit gevraagd om je taxussnoeisel in te zamelen. Taxus bevat immers de stof baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Deze stof kan na een chemische bewerking worden omgezet in een bestanddeel voor chemotherapieën.
- Atropine is een stof die voorkomt in plantensoorten als alruin, bilzekruid, doornappel en wolfkers. Atropine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt ter behandeling van hartritmestoornissen. In de oogheelkunde wordt het in de vorm van oogdruppels toegepast om de pupillen te verwijden.
- Niet alleen plantaardige bronnen zijn belangrijk voor medicijnen. Peniciline krijg je voorgeschreven als je een bacteriële infectie hebt en je afweersysteem wat hulp kan gebruiken. Het wordt gemaakt uit biologische materialen met behulp van bacteriën en schimmels. Niet de mooiste kant van de natuur, maar toch…
- Ook algen, wieren en sponzen zijn bronnen van werkzame stoffen. Zo zijn twee natuurlijke stoffen uit sponzen met een antivirale werking als geneesmiddel geregistreerd: eentje tegen herpesinfecties en een ander wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van leukemie.
In samenwerking met Abilar
Bronnen: