Hoge bloeddruk: 1 op 10 patiënten stopt met behandeling

nieuws Hoge bloeddruk of hypertensie is een van de voornaamste risicofactoren is van cardiovasculaire aandoeningen. Bij het begin van de ziekte zijn er nauwelijks symptomen, vandaar dat heel wat mensen hypertensie hebben zonder het te beseffen. Een ander probleem is dat mensen die de diagnose krijgen, vaak niet (of niet correct) behandeld worden.

Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in 2014 bleek dat de 2 miljoen Belgen die aan hoge bloeddruk of hypertensie lijden, niet allemaal behandeld worden of hun behandeling niet altijd correct volgen. Om complicaties te vermijden, zijn een vroegtijdige opsporing van de ziekte en een efficiënte behandeling vanaf de diagnose zeer belangrijk. Des te meer aangezien een correcte behandeling van bij het begin een positieve invloed heeft op de therapietrouw tijdens de volgende jaren.

In het verlengde van die studie onderzochten de Onafhankelijke Ziekenfondsen nu ook het gedrag van bijna 20.000 patiënten met verhoogde bloeddruk. De belangrijkste vaststellingen:
1 op de 10 patiënten zet zijn behandeling definitief stop na het eerste behandelingsjaar (11%). Binnen de jongste leeftijdsgroep (25-49 jaar) stopt 15% zelfs al na 6 maanden.
Slechts 22% van de patiënten heeft zich tijdens de observatieperiode van 5 jaar correct aan de behandeling gehouden. Als de patiënt zich aan zijn behandeling houdt gedurende het eerste jaar, is de kans groot dat hij dat de volgende jaren ook doet.
De therapietrouw is beter als het aantal verschillende voorgeschreven geneesmiddelen klein is. 38% van de hypertensiepatiënten neemt minstens 2 klassen geneesmiddelen.
Bij personen die bètablokkers slikken, is de therapietrouw opvallend slecht. En dat terwijl die geneesmiddelen het meest voorgeschreven worden (30%).
Mannen (68%) blijven meer trouw aan hun behandeling dan vrouwen (58%), zonder dat hiervoor een verklaring bestaat. De behandeling begint gemiddeld op de leeftijd van 59 jaar.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram