Patiënt met pinda-allergie krijgt allergische reactie na bloedtransfusie

nieuws Onderzoek wijst erop dat pinda-allergenen in transfusiebloed kunnen zitten en een allergische reactie kunnen veroorzaken bij mensen die niet tegen pinda’s kunnen. Artsen van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen beschrijven in het New England Journal of Medicine het ontstaan van een ernstige allergische reactie na een bloedtransfusie. Ze hebben sterke aanwijzingen dat pinda-allergenen in het transfusiebloed een reactie hebben uitgelokt bij een patiënt met een pinda-allergie.

Tijdens een bloedtransfusie bij een zieke zesjarige jongen ontstond onverwacht een ernstige allergische reactie. De transfusie voor de jongen was afkomstig van vijf donoren. Drie daarvan hadden de avond voor de bloeddonatie pinda’s gegeten.
Het is al langer bekend dat bloed van een allergische donor bij de ontvanger tijdelijk allergische reacties kan veroorzaken. Over het omgekeerde effect – dat allergenen in het bloed van de donor bij een allergische ontvanger tot een anafylactische reactie leiden - was tot dusver niet beschreven.


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram