Vier variaties op gehakt

123-vlees-voed-gehaktbroodje-01-19.png

recepten Geen enkele vleessoort zo populair als gehakt! Bijna alle beestjes die we courant eten, zijn leverancier van dit passe-partout ingrediënt: kalf, rund, varken, kip, lam, ja zelfs paard. En ook de bereidingsmogelijkheden zijn legio: hamburgers, gehaktbroodjes, vogelnestjes, soepballetjes, balletjes met (tomaten)saus of dip, gehakt in laagjes in een ovenschotel (bv. moussaka), maar ook in sauzen (bv. bolognesesaus) laat gehakt zich graag verwerken.

Mager en goedkoop
Gehakt is bovendien niet duur en als je opteert voor 100% kip, kalf of rund is het vlees ook vrij mager. Het gros van de gehaktsoorten die te koop worden aangeboden zijn echter ‘gemengd’. Wat onder de noemer ‘(gemengd) kalfsgehakt’ wordt verkocht, is vaak een mengeling van hoofdzakelijk kalfsvlees aangevuld met varkensvlees. ‘Gemengd gehakt’ is meestal een combinatie van hoofdzakelijk rund aangevuld met varken. Zuiver varkensgehakt is uiteraard vetter. Er bestaan ook normen voor het vetgehalte van gehakt: wettelijk gezien mag rundergehakt maximaal 25% vet bevatten, mager rundergehakt 15% en biefstuktartaar (of onbewerkte filet américain) maximaal 10%.
Maar je kunt uiteraard ook zelf een stukje vlees naar keuze kopen en het met de vleesmolen thuis tot gehakt vermalen. Dan weet je wat erin zit en heb je het pure product!

h-deweer-vleesbrood (9)_268.jpg
Beperkt houdbaar
Gehakt moet na aankoop snel geconsumeerd worden, bij voorkeur op de dag van aankoop. Als je het niet in de eerste dagen kunt verwerken, kan je het beter meteen invriezen. Verdeel het in gebruiksklare porties, balletjes of hamburgers en gebruik het binnen de drie (vetter gehakt) tot zes (mager gehakt) maanden.

Verborgen groenten
Kinderen zijn meestal gek op gehaktgerechten. Daarom is een gehaktschotel ook een prima manier om je kleuter, of zelfs je tiener, groentjes te doen eten zonder dat die daar erg in heeft of er de neus voor ophaalt... In hamburgers, balletjes en gehaktbrood bijvoorbeeld kan je allerlei soorten groente fijnsnipperen: tomaat, (punt)paprika, spinazie, courgette, gekookte boontjes, champignons... Ook appeltjes of gedroogde vruchten zijn een goede match voor gehakt. Maar je kunt ook je fantasie de vrije loop laten en volop experimenteren met allerlei soorten smaakmakers.
Hieronder staan vier gehaktbereidingen die je telkens in verschillende vormen kunt bereiden: in kleine balletjes (als aperitiefhapje), als hamburger, als gehaktbroodje... Ze zijn allemaal berekend op twee ruime porties.

Aziatische balletjes

h-deweer-vleesbrood (4)_200.jpg
Ingrediënten: 300 gram gemengd (kippen)gehakt, 1 ei, 1,5 el panko (of paneermeel), (sechuan)peper, ½ fijngesnipperde lente-ui, 1 fijngesnipperd lookteentje, 2 el sojasaus, 2 kl citroensap + flink wat citroensap voor de afwerking, 1 snufje kurkuma, 1 cm gember fijngesnipperd, 1 kl honing of mirin, zure room als dip.

Bereiding:
- Prak het ei door het gehakt en voeg de rest van de ingrediënten (behalve de zure room) toe. Zout hoef je niet toe te voegen want de sojasaus is al zout.
- Meng alles goed met een vork.
- Maak je handen nat en rol een 7-tal balletjes.
- Wentel ze in de bloem, klop de overtollige bloem af en bak ze rondom bruin in een antiaanbakpan met wat olijfolie. Zet het vuur lager en laat de balletjes verder garen.
Je kunt ze ook paneren met losgeklopt eiwit en panko en frituren.

Serveer met zure room of zoetzoere saus) en gewokte groente: sojascheuten, bamboescheuren, reepjes Chinese kool, lente-ui, peultjes ... of een kant-en-klare mix.

Griekse aperitiefballetjes

h-deweer-vleesbrood (11)_268.jpg
Ingrediënten: 300 gram (lams)gehakt, 1 ei, peper, 80 g feta in kleine blokjes verbrokkeld , 1 takje munt (ongeveer 8 blaadjes) fijngesnipperd, 2 el geroosterde amandelschilfers (droog geroosterd in een pan zonder vetstof), fijngesnipperd groen van lente-ui, olijven in ringetjes gesneden (optioneel)

Bereiding:
- Prak het ei door het gehakt en doe de rest van de ingrediënten erbij. Zout hoef je niet toe te voegen want de feta is al zout.
- Meng alles goed met een vork.
- Maak je handen nat en rol het gehakt in kleine balletjes.
- Wentel ze in de bloem, klop de overtollige bloem af en bak ze rondom bruin in een antiaanbakpan met wat olijfolie. Zet het vuur lager en laat de balletjes verder garen.

Serveer met een tzatzikidip.
Bereiding: meng een potje zuivere Griekse yoghurt met fijngesnipperde muntblaadjes, reepjes uitgeperste komkommer, 1 lookteentje fijngehakt en kort gestoofd, peper en fleur de sel en een paar druppels lekkere olijfolie.

Italiaans broodje

h-deweer-vleesbrood (15)_268.jpg
Ingrediënten: 300 gram (runder)gehakt, 1 ei, peper, 10 zongedroogde tomaten op olie in fijne stukjes, 8 mozzarellabolletjes in stukjes, reepjes gebakken pancetta of gedroogde Italiaanse ham (optioneel), 4 el geraspte parmiggiano, 2 blaadjes fijngesnipperde salie, de naaldjes van 2 takjes tijm, 1 handvol fijngesnipperde platte peterselie, olijfolie

Bereiding:
- Laat de oven voorverwarmen tot 200 °C.
- Prak het ei door het gehakt en voeg de rest van de ingrediënten toe. Zout hoef je niet toe te voegen want de pancetta is al zout.
- Meng alles goed met een vork.
- Doe het vlees in een licht ingevette ovenschotel, spuit er wat olijfolie over en bak het een half uur (de baktijd hangt af van de dikte van het vleesbroodje) in de voorverwarmde oven.
Je kunt ook laagjes maken in plaats van alles door elkaar te mengen: een laag gehakt, een laag vulling, een laag gehakt.

Snij het vleesbrood in sneetjes en serveer met gestoofde puntpaprika en tomaat.
Bereiding: stoof een fijngesnipperde rode ui en een fijngesnipperd lookteentje in wat olijfolie. Voeg 2 in schijfjes gesneden puntpaprika’s toe en laat ze stoven. Doe er daarna 4 rijpe, sappige, in stukjes gesneden tomaten bij en kruid met een Italiaanse kruidenmengeling. Garneer met gescheurde basilicumblaadjes.

No balls no glory

h-deweer-vleesbrood (5)_268.jpg
Ingrediënten: 300 gram (gemengd kalfs)gehakt, 1 ei, 2 el panko (of paneermeel), 1/2 chilipeper, 6 à 7 fijngesneden ansjovisfilets (uit blik), 2 el worcestershiresaus, 15 kappertjes of fijngesneden olijven, fijngesneden bieslook, 1 hardgekookt ei in stukjes

Bereiding:
- Prak het ei door het gehakt en voeg de rest van de ingrediënten toe. Zout hoef je niet toe te voegen want de ansjovis is al zout.
- Meng alles goed met een vork.
- Maak je handen nat en vorm ballen (of hamburgertjes) van het gehakt.
- Wentel ze in de bloem, klop de overtollige bloem af en bak ze rondom bruin in een antiaanbakpan met wat olijfolie. Zet het vuur lager en laat de balletjes verder garen.

Serveer de balletjes met een frisse, gemengde salade.

bron: HD

Laatst bijgewerkt: januari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram