- dossierPneumokokken: wie moet zich laten vaccineren?
- dossierTrainingsschema krachttraining: deze oefeningen kan je thuis doen
- dossierWat zijn de symptomen van uitdroging bij baby en kind?
- dossierGezichtsverzorgingsproducten voor kind: een goed idee?
- dossierKind naar kinderdagverblijf of crèche: 7 tips
Norm Gezond Bewegen
nieuws
In Nederland zijn normen vastgesteld voor hoeveel u moet bewegen: 'Nederlandse Norm Gezond Bewegen' (NNGB). De norm is vooral gericht op fysieke fitheid (uithoudingsvermogen, kracht en coördinatievermogen) en het onderhouden van gezondheid. Extra lichaamsbeweging heeft, tot een bepaald niveau, extra gezondheidswinst tot gevolg.
Jeugd (<18 jaar): dagelijks een uur matig intensieve lichamelijke activiteit (Bv. Fietsen (10-16 km/uur) , zwemmen (1 km/uur), joggen...), waarbij de activiteiten minimaal twee maal per week gericht zijn op het verbeteren of handhaven van lichamelijke fitheid (kracht, lenigheid en coördinatie)
Volwassenen (18-55 jaar): een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit op tenminste vijf, bij voorkeur alle dagen van de week; voorbeelden van matig intensieve lichamelijke activiteit bij volwassenen zijn wandelen met 5-6 km/u (dus flink doorwandelen) en fietsen met 15 km/u
Ouderen (55-plussers): een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit op tenminste vijf, bij voorkeur alle dagen van de week; voor niet-actieven, zonder of met beperkingen, is elke extra hoeveelheid lichaamsbeweging meegenomen; voorbeelden van matig intensieve lichamelijke activiteit bij ouderen zijn wandelen met 3-4 km/u en fietsen met 10 km/u.
Er bestaat een belangrijk verschil tussen het verbeteren van gezondheid en het verbeteren van fitheid. Gezondheidswinst wordt al bereikt met activiteiten met een lage tot matige intensiteit. Wandelen, fietsen, traplopen, tuinieren e.d. leveren al een behoorlijke gezondheidswinst op. Echter, om fit te worden is meer nodig. Fitheidverbeteringen zijn niet met matig intensief bewegen te realiseren.
De fitnorm voor volwassen gaat uit van minstens 3 maal per week 20 minuten inspannende lichaamsbeweging. Het gaat om activiteiten waarbij uw hartslag flink omhoog gaat, u dieper gaat ademhalen en zweten. Denk aan sporten of bijvoorbeeld het omspitten van de tuin.