Eén joint per dag is niet slecht voor longen of hersenen

nieuws Af en toe een jointje roken, is niet slecht voor de longfunctie. Meer zelfs: jongeren die zeven jaar lang elke dag één joint roken, of gedurende 49 jaar elke week één joint, scoren zelfs iets beter op longfunctiemetingen dan mensen die geen joints roken. Dat blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten gepubliceerd in het Journal of the American Medical Society.

Meer dan 5000 Amerikaanse jongeren tussen 18 en 30 jaar werden gedurende meer dan 20 jaar opgevolgd om de relatie tussen roken en longfunctie te bestuderen. Gewone sigaretten bleken op termijn nefast te zijn voor de longfunctie. Bij marihuana-rokers lag dat anders. Gedurende de eerste zeven ‘joint-years’ (of: één joint per dag gedurende 7 jaar, of 49 jaar lang één joint per week) is de longfunctie van blowers zelfs iets beter dan voor niet-blowers – maar zo weinig dat men het niet merkt. Daarna neemt de longfunctie wel af.

Wie af en toe een jointje rookt, moet ook geen schrik hebben voor een mentale achteruitgang op middelbare leeftijd: marihuana-rokers zijn niet vergeetachtiger of mentaal trager dan niet-rokers. Dat blijkt althans uit een onderzoek bij meer dan 9.000 Britten van 50 jaar en ouder in het American Journal of Epidemiology. Ook sporadisch gebruik van andere drugs zoals cocaïne of ecstasy had geen negatief effect op de mentale vermogens.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram