Internet leidt niet tot minder bezoek aan huisarts voor kleine kwalen

123-computer-psy-moe-10-12.jpg

nieuws

Bij het aantal contacten met de huisarts vanwege een kleine kwaal zoals insectenbeten, hoesten of schaafwonden, lijkt er weinig effect te zijn van meer (digitaal) beschikbare informatie hierover. Dat blijkt uit onderzoek van NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. 
Uit het onderzoek blijkt dat in 2015 gemiddeld 15 van de 100 patiënten naar de huisarts zijn gegaan vanwege een kleine kwaal, wat vergelijkbaar is met 2011. Voor kleine kwalen is vaak weinig of geen medische tussenkomst nodig. Ze gaan meestal vanzelf over of kunnen met een zelfzorgmiddel worden verholpen. 
De laatste jaren zijn er steeds meer initiatieven geweest, zoals websites, om patiënten beter voor te lichten voor welke klachten zij wanneer contact moeten opnemen met de huisarts. Dit roept de vraag op of mensen mogelijk minder of meer naar de huisarts gaan voor kleine kwalen? Dit blijkt niet zo te zijn. 
Eerder onderzoek uit 2016 liet zien dat voor sommige aandoeningen die besproken worden op Thuisarts.nl er wel een afname in het aantal contacten bij de huisarts werd gezien, maar voor een aantal andere klachten niet. 
Dit geeft aan dat beschikbare informatie niet per definitie leidt tot een afname van het aantal contacten, maar dat dit per klacht kan verschillen. Onduidelijk is hoe dit komt. 
Voor patiënten is het, ook met goede voorlichting, vaak moeilijk om onderscheid te maken of de klacht die zij hebben vanzelf zal overgaan of dat er meer nodig is. De huisarts kan dit onderscheid wel maken en heeft ook een belangrijke rol bij het geruststellen en adviseren van de patiënt.  
Bron:
http://www.nivel.nl/nl/nieuws/voor-een-schaafwond-insectenbeet-naar-de-huisarts


Laatst bijgewerkt: maart 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram