Afname vlees- en kaasconsumptie gezonder voor vrouwen

Laatst bijgewerkt: maart 2022

nieuws Vrouwen die vlees, kaas en melkproducten vervangen door plantaardige voedingsmiddelen, krijgen minder verzadigd vet binnen, terwijl de ijzerinname niet afneemt. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM samen met de universiteiten van Wageningen en Groningen. De onderzoekers schatten met modellen wat de gevolgen zijn voor de inname van verzadigd vet en ijzer wanneer jonge vrouwen vlees, kaas en melkproducten gedeeltelijk of geheel zouden vervangen door geschikte plantaardige voedingsmiddelen. Ze gebruikten daarvoor de gegevens van de Voedselconsumptiepeiling 2003 van het RIVM, met gegevens over de voedselpatronen van vrouwen tussen de 19 en 30 jaar.

Er werd een populatie gekozen van jonge vrouwen omdat zij een risicogroep vormen voor een te lage ijzerinname. Gedeeltelijke (30%) en gehele (100%) vervanging van vlees- en zuivelconsumptie laat geen daling van het ijzer zien; het ijzergehalte stijgt zelfs licht. De verzadigd vet consumptie neemt af met gemiddeld 8 procent bij het gedeeltelijk vervangen en met 30% bij het geheel vervangen van vlees, kaas en melkproducten. Een te hoge verzadigd vet consumptie verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram