Helft tattoo-allergieën ontstaat lange tijd ná het zetten

123-vr-tattoo-short-08-17.jpg

nieuws

De eerste signalen van een tatoeage-allergie komen vaak niet direct al maar pas een maand na het zetten of later. In ruim de helft van de allergiegevallen krijgen mensen pas een maand ná het zetten van de tatoeage klachten, zoals jeuk en zwelling. In 25 procent van de gevallen ontstaat de allergie pas na langer dan één jaar, en soms zelfs pas na 7 jaar. Blootstelling aan zonlicht leidt bij ruim een derde van de gevallen tot verergering van de klachten. 

Ook op tatoeages in de vorm van permanente make up komen allergische reacties voor. Dat zijn de eerste uitkomsten van nog ongepubliceerde data van de Tattoopoli van het universitair ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Hoe het komt dat de allergie vaak pas na een tijdje ontstaat, is nog onbekend.

Allergische reactie
Meestal ondervinden mensen geen problemen van hun tatoeage, maar soms ontstaat er een allergische reactie op de inkt, vooral op de kleur rood. Jeuk, zwelling (98 %) en pijn (12 %) zijn verreweg de meest aangegeven klachten. 

Tot dusver lijkt de allergische reactie voor te komen bij bijna alle verschillende soorten grote merken tatoeage-inkt. Voor een tatoeëerder is het dus ook niet te voorspellen of iemand een reactie krijgt of niet. 

Meerderheid vrouw
Jeuk in een tatoeage hoeft niet altijd het gevolg te zijn van een allergie. Er zijn verschillende soorten huidaandoeningen - infecties, littekens, lichen planus of psoriasis - die jeuk of pijn kunnen veroorzaken in een tatoeage. 

Tegenwoordig is 60 procent van de getatoeëerden vrouw, en onder jongeren is dat percentage nog hoger. Een van de mogelijke verklaringen voor de stijging van het aantal vrouwelijke getatoeëerden is permanente make-up. 

Wel te behandelen
Enige jeuk of pijn direct na het zetten van de tatoeage is normaal, bij aanhoudende klachten is het best naar de huisarts of dermatoloog te gaan. Gelukkig zijn er in de meeste gevallen goede behandelopties mogelijk, denk aan hormoonzalven en crèmes of injecties. In sommige gevallen is een speciale CO2-laserbehandeling mogelijk. 
Zie ook: www.vumc.nl/tattoopoli ;

Laatst bijgewerkt: augustus 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram