Sensibilisatietherapie helpt bij hooikoorts

nieuws Volgens een onderzoek in diverse Europese landen vermindert zogenaamde sensibilisatietherapie op beduidende wijze de symptomen van hooikoorts. Bij een dergelijke therapie worden gedurende lange tijd (in deze studie gedurende twee jaar) minieme hoeveelheden van de pollen waaraan men allergisch is, ingespoten.
In deze studie werden 22 mensen die in ernstige mate leden aan hooikoorts voor graspollen gedurende vier weken ingespoten met een graspollenvaccin, en vervolgens gedurende twee jaar elke maand. 22 andere patiënten ontvingen een onwerkzaam placebo.
Hooikoortssymptomen (tranende ogen, lopende of verstopte neus, jeuk…) verminderden na twee jaar met 49% in de therapiegroep, met 15% in de placebogroep. Het gebruik van geneesmiddelen verminderde met 80% in de therapiegroep en met 19% in de placebogroep. Astmatische reacties en ademhalingsmoeilijkheden verminderden met 90% (tegenover 11% in de placebogroep). De therapie ging ook gepaard met een gevoelige verbetering van de levenskwaliteit van de hooikoortspatiënten.


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram