Vele homomannen kennen eigen hiv-status niet

nieuws Uit tests bij mannen die seks hebben met mannen blijkt dat tussen 2% en 15% hiv heeft. Het percentage ligt het hoogst op plaatsen waar homoseksuele mannen echt naartoe trekken om seks te hebben zoals in darkrooms en specifieke sauna’s waar 15% van de mannen HIV heeft. Het gaat dan meestal om oudere mannen met frequente en wisselende seksuele contacten.
Verder weet ongeveer 15% van de hiv-positieve mannen in het uitgaansleven niet dat hij drager is van het virus.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) onderzocht hoe vaak hiv voorkomt in het uitgaansleven van mannen die seks hebben met mannen in Vlaanderen. De 658 mannen in het onderzoek lieten zich geregeld testen op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

De onderzoekers bezochten dan verschillende soorten plaatsen waar homo’s uitgaan, van gewone holebifuiven en -cafés tot seksclubs en homosauna’s, voornamelijk in Antwerpen en Gent.
In seksclubs had 15% hiv (ongeveer 1 op 6). Het gaat hier om een gemiddeld ouder publiek met een hogere frequentie aan sekscontacten. Voor andere, minder op seksueel contact gerichte plaatsen waar homo’s elkaar treffen vonden we 5% met hiv (ongeveer 1 op 20). In holebicafés en op jongerenfuiven bleek 2% drager van het virus te zijn (ongeveer 1 op 50). De onderzoekers stelden ook vast dat het merendeel van de mannen ook via internet seksuele contacten zocht en dat daaropvolgend seksueel contact dan vooral thuis doorging. Via zulke websites kan je ook aangeven of je veilig wil vrijen of niet.

Op locaties waar in hoofdzaak jongeren samenkomen, zijn de cijfers minder hoog, maar dat betekent niet dat er voor jongeren geen probleem bestaat. Jonge homo’s bezoeken ook andere uitgaansgelegenheden en spreken ook wel eens af via internet. Ook zij moeten er zich dus van bewust zijn dat er veel hiv is onder homo’s.
De meest alarmerende bevinding was dat van de homoseksuele mannen die seropositief werden bevonden, 15% daarvan zelf nog niet op de hoogte was. Bij soortgelijk buitenlands onderzoek ligt dit cijfer zelfs nog hoger.
Ongeveer de helft van de mannen liet de voorbije 12 maanden een hiv-test uitvoeren. In diezelfde periode liet 60% zich op andere soa’s testen.
2 op 3 van de bevraagde mannen gebruikte een condoom tijdens het laatste contact in hun vaste relatie, 3 op 4 gebruikte een condoom met de laatste losse partner.
Belangrijk is hier dat 1 op 3 homo’s zowel een vaste relatie als losse contacten heeft. Op plaatsen waar hiv het vaakst voorkomt, zien we minder condoomgebruik, meer druggebruik en meer soa’s.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram