Beperkte oversterfte door warm zomerweer

123-man-zweten-warm-transpir-ventil-170_08.jpg

nieuws Volgens gegevens van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) zijn in juni 2013 668 meer sterfgevallen vastgesteld dan verwacht, hetzij een toename van bijna 10% in vergelijking met de verwachte sterfte. Oversterfte wordt gemeten door het aantal waargenomen sterfgevallen te vergelijken met het aantal verwachte sterfgevallen op basis van de sterfte in de afgelopen vijf jaar.

Deze toename betreft personen op leeftijd van 65 jaar of ouder en is niet waarneembaar is bij personen die jonger zijn dan 65 jaar. Volgens het WIV kan deze oversterfte gedeeltelijk worden toegeschreven aan de hoge temperaturen en de hoge ozonconcentraties.

In de maanden juli en augustus toen er sprake was van een hittegolf, werd vreemd genoeg geen oversterfte vastgesteld: er zijn 8059 sterfgevallen geregistreerd terwijl er 7744 werden verwacht, hetzij een toename van 4%.

Mogelijke verklaringen hiervoor zijn een betere kennis van de voorzorgsmaatregelen, vooral met betrekking tot de kwetsbare groep van personen op leeftijd. Terwijl juli een warme maand was, overschreed de temperatuur slechts 3 dagen de 30° en de minimumtemperaturen daalden meestal tot onder de 18°, met uitzondering van 4 nachten. Tijdens deze hitteperioden is het evenwel belangrijk om ’s nachts te kunnen afkoelen. Bovendien telden we minder dagen met een hoge ozonconcentratie dan de andere zomers met hittegolven.

Laatst bijgewerkt: oktober 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram