Minder zout kan tienduizenden hartinfarcten en beroertes voorkomen

123-zout-voed-groen-170_04.jpg

nieuws Door het zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen te verlagen of te kiezen voor zoutarme alternatieven is aanzienlijke gezondheidswinst te boeken bij om hart- en vaatziekten. Een halvering van het zoutgehalte leidt de komende 20 jaar tot 30.000 minder hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes. Als de consument overstapt op zoutarme alternatieven kunnen zelfs 35.000 hartinfarcten en ruim 64.000 beroertes worden voorkomen.

Dat blijkt uit onderzoek Wageningen University en RIVM.
Een hoge zoutinname draagt bij aan het risico op een hoge bloeddruk en dat is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Een verlaging van de zoutinname leidt tot een lagere bloeddruk en daardoor tot minder gevallen van hart- en vaatziekten. De zoutinname ligt in Nederland ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Ongeveer 80 procent van de dagelijkse zoutinname komt uit bewerkte voedingsmiddelen. Daarom is er om gezondheidswinst te behalen een forse inspanning nodig van de voedingsmiddelenindustrie en van consumenten zelf.

Zoutgehalte verlagen
Wanneer het zoutgehalte van bewerkte voedingsmiddelen wordt gehalveerd (een niveau dat technologisch gezien haalbaar is), daalt de dagelijkse zoutinname uit bewerkte voedingsmiddelen met 2,1 (vrouwen) tot 2,9 gram (mannen), een daling van respectievelijk 37 en 38 procent. In dat scenario zouden de komende twintig jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes kunnen worden voorkomen (een daling van respectievelijk 4,4 en 6 procent). Zo’n maximale verlaging van het zoutgehalte zou wel een enorme inspanning vereisen van de voedingsmiddelenindustrie.

Zoutarme alternatieven
Wanneer voedingsmiddelen worden vervangen door alternatieven met een lager zoutgehalte kan de zoutinname uit voedingsmiddelen met 2,7 tot 3,6 gram afnemen (een daling van 47 procent). Bij een verlaging van de zoutinname door te kiezen voor zoutarme alternatieven zouden de komende 20 jaar ongeveer 35.000 hartinfarcten kunnen worden voorkomen (een daling van 5,3 procent) en ruim 64.000 beroertes (daling van 7,2 procent). Om de zoutinname zo ver te laten dalen, moet de consument een flinke aanpassing doen aan het huidige eetpatroon.

Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram