Is groene thee gezonder dan zwarte thee?

nieuws Veel mensen geloven ten onrechte dat groene thee gezonder is dan zwarte thee. Groene thee zou namelijk meer antioxidanten bevatten. Dat zijn stoffen die de schadelijke invloed van zuurstof en vrije radicalen in het lichaam kunnen afremmen. Vrije radicalen spelen een rol in het ontstaan van kanker, hart- en vaatziekten en verouderingsverschijnselen.

Dat klopt echter niet, zo schrijft het Nederlandse Voedingscentrum in een recente studie over voedingsfabels.
Ten eerste bevat zwarte thee net zoveel antioxidanten als de groene variant, alleen de samenstelling verschilt.
Er zijn ten tweede geen bewijzen dat de gezondheid duidelijk verbetert na het drinken van groene thee. De aanwezige hoeveelheid antioxidanten is hoe dan ook zeer beperkt. Volgens een rapport van de European Food Safety Authority (EFSA) dat een groot aantal gezondheidsclaims op voedingsverpakkingen op wetenschappelijke onderbouwing onderzocht, is er geen bewijs dat de antioxydanten in thee enig effect hebben op het lichaam. Ook de Amerikaanse Food and Drug Administration staat sceptisch tegenover veel studies en meent dat er onvoldoende bewijzen zijn dat groene thee het risico op hartaanvallen vermindert of beschermt tegen kanker.

Groene thee bevat wel wat minder theïne (een vorm van cafeïne) dan zwarte thee, maar ook van zwarte thee krijgt u niet snel te veel binnen.
Overigens bevatten ook heel wat zogenaamde fruitthees, zoals bosvruchtenthee, aardbeienthee, citroenthee, vanillethee en aanverwanten theïne: in feite zijn dat gewone thees met een fruitsmaakje die dus evengoed cafeïne bevatten. Ook fantasiemengsels zoals ‘avondthee’, ‘ochtendthee’, enz. bevatten vaak gewone zwarte of groene thee, en dus ook theïne.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram