Wortelen en spinazie verbeteren spermakwaliteit

123-groent-spinazie-170-12.jpg

nieuws Wortelen, sla en spinazie kunnen de vruchtbaarheid van mannen verbeteren. Dat schrijven onderzoekers van Harvard University althans in het wetenschappelijke tijdschrift Fertility and Sterility.

Ze ondervroegen 189 jonge vrijwilligers naar hun eetgewoonten. Op basis daarvan werd een schatting gemaakt van de dagelijkse hoeveelheid vitamine A, C en E en de hoeveelheid carotenoïden (caroteen, lycopeen, luteïne en caryptoxanthine) die ze opnamen. Van alle deelnemers werd een zaadstaal genomen.

Wanneer die stalen werden vergeleken met de voeding bleek dat mannen die veel carotenoïden consumeerden (via onder meer wortelen, sla en spinazie) beweeglijker zaadcellen hadden. Dit verband was sterker voor carotenoïden afkomstig van voeding dan van pillen. Mannen met een hoge lycopeen-opname (onder meer aanwezig in tomaten maar ook in ketchup) hadden dan weer meer normaal gevormde zaadcellen dan mannen die weinig lycopeen aten. Mannen die veel vitamine C kregen hadden meer zaadcellen dan mannen die weinig vitamine C aten. Dit verschil gold alleen vitamine C uit voeding, niet uit supplementen.

De onderzoekers vermoeden dat groente en fruit die veel carotenoïden bevatten, die in het lichaam worden omgezet in antioxidanten, het sperma 'een boost' geven. De effecten op het sperma zijn echter te klein om te kunnen besluiten dat het een impact heeft op de vruchtbaarheid. Bovendien kan met dit onderzoek alleen een mogelijk verband aangetoond worden, geen oorzakelijk verband.

Laatst bijgewerkt: december 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram