Nieuw mechanisme achter de vorming van kanker ontdekt

123-muizen-labo-oz-170-09.jpg

nieuws Onderzoekers van de KU Leuven en Harvard University ontdekten een nieuw mechanisme dat belangrijk is bij het ontstaan van kanker. In proeven op muizen slaagden de onderzoekers er ook in om het mechanisme ongedaan te maken en de ontwikkeling van de kanker te voorkomen.
Het menselijke DNA is opgerold rond eiwitten. Het is in die eiwitten dat het ontdekte mechanisme zich voordoet. De eiwitten regelen een aantal slapende genen. Als die genen plots geactiveerd worden, dragen ze bij tot de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren. Het gaat om pijnlijke en kwaadaardige tumoren op de zenuwen, agressieve hersentumoren bij volwassenen (glioblastomen) en kwaadaardige tumoren van de pigmentcellen van de huid.

De onderzoekers van Harvard University en de KU Leuven konden aantonen dat de activering van de slapende genen veroorzaakt wordt door een defect op het SUZ12 gen. Het nieuwe mechanisme werd geïdentificeerd in tumoren van mensen die lijden aan de erfelijke ziekte van Von Recklinghausen (neurofibromatosis type 1), maar het mechanisme speelt ook een rol bij het ontstaan van tumoren bij mensen die niet aan die ziekte lijden.
Belangrijk is dat de onderzoeksresultaten de deur openen naar een nieuwe behandeling voor dit type kankers. De onderzoekers slaagden er al in om bij muizen de foutief geactiveerde genen weer in slapende toestand te brengen, waardoor de gezwellen niet meer groeiden en kleiner werden.


Laatst bijgewerkt: september 2014
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram