Top 25 van de RIZIV-uitgaven voor geneesmiddelen

medic-pil-voorschr-dr-70_400_02.jpg

nieuws Naar jaarlijkse gewoonte publiceerde het RIZIV een top 25 van de terugbetaalde geneesmiddelen verkocht in de openbare apotheken in 2014. De lijst bevat enerzijds een aantal geneesmiddelen die slechts door een beperkt aantal patiënten gebruikt worden maar die zeer duur zijn. Anderzijds bevat het veel relatief goedkope geneesmiddelen, maar die door heel veel mensen worden gebruikt.

Deze top 25 geneesmiddelen vertegenwoordigen een uitgave van iets meer dan 913 miljoen euro. De totale RIZIV-uitgaven voor geneesmiddelen bedroegen in 2014 circa 2.600 miljoen euro. Deze som bevat niet de persoonlijke bijdrage van de patiënt (het zogenaamde remgeld, vaak geschat op 20%) en de kost van niet terugbetaalde geneesmiddelen en geneesmiddelen die in het ziekenhuis worden gebruikt.

• Op de 1e plaats staat adalimumab, een TNF-remmer die gebruikt wordt bij ernstige reumatoïde artritis, bij de ziekte van Crohn en psoriasisreuma. Op nummer 2 staat een andere TNF-remmer, etanercept, die voor hetzelfde type aandoeningen als adalimimab voorgeschreven wordt. Dit zijn allebei zeer dure geneesmiddelen die slechts voor een beperkt aantal patiënten gebruikt worden.

• Op de 3e plaats staat rosuvastatine. Bijna een kwart van de patiënten die een statine moeten nemen, kreeg rosuvastatine voorgeschreven. Dit middel kost bijna drie keer zoveel als atorvastatine en simvastatine, twee andere statines in de Top 25, en vertegenwoordigt de helft van het Riziv-budget van de statines. In 2014 was er terugbetaling voor in totaal 1.363.761 patiënten behandeld met een van deze 3 statines, een aantal dat jaar na jaar toeneemt.

• Andere geneesmiddelen die vaak worden voorgeschreven worden zijn de maagzuurremmers (protonpompremmers of PPI’s). In de top 25 vinden we 2 PPI’s: pantoprazol en omeprazol. In 2014 was er terugbetaling voor in totaal 1.715.177 patiënten behandeld met een van deze PPI’s, een aantal dat de laatste jaren stabiel blijft.

• Rivaroxaban, een nieuw oraal antistollingsmiddel, beschikbaar sinds 2009, bevindt zich op de 6e plaats. Ongeveer 65.000 patiënten worden behandeld met rivaroxaban.

• De top 25 bevat drie geneesmiddelen tegen COPD en astma.

• Er staan twee geneesmiddelen tegen depressie en 1 antipsychoticum voor de behandeling van schizofrenie (paliperidon) in de Top 25.

• De top bevat 1 betablokker tegen hoge bloeddruk (bisoprolol) en 1 geneesmiddel voor de chronische behandeling van angor (molsidomine)

• Er staat 1 antibioticum (amoxicilline) in de top, dat in 2014 aan 1,5 miljoen patiënten is afgeleverd.

http://www.inami.fgov.be/nl/publicaties/Paginas/infospot-top-25-2014.aspx#.VjJfh6SsPyg
http://www.bcfi.be/nieuws/index.cfm?welk=737&category=GOW


Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram