Informatiedag Bloedkankers

nieuws De Stichting tegen Kanker organiseert vandaag een informatiedag over bloedkankers. Bij de term ‘bloedkanker’ denkt men in de eerste plaats aan leukemie, maar er bestaan nog andere types: verschillende vormen van leukemie (acute, chronische, myeloïde, lymfoïde, …), lymfeklierkankers (ziekte van Hodgkin, non-Hodgkin lymfomen, …), myelomen (ziekte van Kahler), ... Elk van deze types van kanker heeft zijn eigen kenmerken met de daarbijhorende verschillende symptomen, en vereist ook een verschillende behandeling. In totaal maken bloedkankers ongeveer 7% uit van alle kankers maar bij kinderen is leukemie de meest voorkomende kankersoort. Om en bij de 30% van alle kankers bij kinderen zijn vormen van leukemie. Lymfomen vertegenwoordigen ongeveer 14% van alle kinderkankers.
Het tijdig opmerken van de eerste symptomen van de ziekte is de eerste stap naar een snelle diagnose, zodat kan worden gestart met de best mogelijke behandeling op maat voor elke patiënt.
Onderzoek, met nieuwe mogelijkheden van diagnose en behandeling voorop, maakt voortdurend vorderingen. Bloedkankers zijn daar een goed voorbeeld van: de laatste decennia wordt de diagnose steeds preciezer en de behandeling steeds doeltreffender.
Er zijn nieuwe en meer gerichte geneesmiddelen ontwikkeld die zorgen voor een meer doeltreffende behandeling op maat, met minder bijwerkingen. Ook de ontwikkeling van stamceltransplantatie is een groot succes. Deze nieuwe behandelingsvormen bewijzen hun nut voor specifieke kankers.
Door die evolutie is de prognose duidelijk gunstiger geworden. Bij kinderen is dat nog meer het geval: de grote meerderheid van jeugdige patiënten met leukemie kan tegenwoordig genezen. Bij zieken waar geen volledige genezing mogelijk is, kan de ziekte toch in veel gevallen worden afgeremd tot een chronische aandoening. De evolutie van een kanker naar een chronische aandoening zien we trouwens alsmaar frequenter voorkomen in de oncologie.

www.kanker.be


Laatst bijgewerkt: april 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram