Koopwoede is ziekte

nieuws Volgens Amerikaanse psychiaters moet koopwoede of dwangmatige winkelen als een genetisch bepaalde, psychische ziekte beschouwd worden. Wie dagelijks meer dan een uur in winkels doorbrengt en daar zaken koopt die hij of zij absoluut niet nodig heeft, heeft een probleem. Volgens sommige onderzoekers vertoont de afwijking veel overeenkomst met gokverslaving of pyromanie. Het dwangmatige gedrag zou worden veroorzaakt door een tekort aan de chemische stof serotonine in de hersenen.
Een aantal probleemgevallen, dwangmatige shoppers die voor gemiddeld 45.000 euro in het rood stonden wegens hun koopgedrag, kreeg gedurende enkele weken een medicament dat het serotonineniveau verhoogde en stemmingen stabiliseerde. Het resultaat was dat meer dan tweederde van hen een winkelcentrum kon bezoeken zonder onmiddellijk de portemonnee te trekken, blijkt uit een onderzoek van de Stanford universiteit bij San Francisco. Voor die tijd klaagden de testpersonen over hoofdpijn als zij niet elke dag wat konden kopen.


Laatst bijgewerkt: januari 2004

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram