Een schijfje citroen? Nee dank u!

123-citroen-12-16.jpg

nieuws De schil van een citroen kan allerlei ongenode gasten bevatten. Daarom is het beter om op café of restaurant geen drankjes met een schijfje citroen te drinken. Dat zegt toxicoloog en farmacoloog Jan Tytgat van de KU Leuven in de Campuskrant.

Het gaat hem vooral om de schil van de citroen, legt Tytgat uit. “Dat is eigenlijk een poreuze spons die ervoor zorgt dat het vruchtvlees niet uitdroogt in het droge klimaat waarin citroenen groeien. Heel wat onderzoekers hebben zich gebogen over de vraag hoe gezond die schil is. We stoppen immers niet alleen citroenschijfjes in onze drankjes, maar gebruiken ook weleens geraspte schil – zeste – als ingrediënt in de keuken. Zo’n schil blijkt best wel gezond te zijn, onder meer dankzij de etherische oliën die erin zitten.”

Helaas draagt een citroenschil ook heel wat ongenode gasten met zich mee, denk maar aan pesticiden. “Het probleem is dat je het residu van de pesticiden in je drank concentreert, zeker in een warme drank als thee. En pesticiden die in het lichaam worden opgenomen, kunnen een negatief effect hebben op het immuunsysteem en de vruchtbaarheid. Sommige zijn vermoedelijk zelfs kankerverwekkend. Ik zou zelf dus zeker biovruchten gebruiken, al ben je ook dan nog niet zeker. En wie vraagt er op café nu expliciet naar een biocitroenschijfje?”

Sporen van ontlasting en urine van dieren speel je ook maar liever niet naar binnen. “Vooral de uitwerpselen van katten, honden en vossen kunnen parasieten bevatten, zoals de vossenlintworm. Die kunnen zich nestelen in de schil van vruchten waarmee die dieren in contact komen. Je moet citroenen dus zeker wassen, ook de bio-varianten. Je zou ze kunnen gaan schrobben met Dreft, maar detergenten zijn ook weer toxisch voor maag en darmen. Gewoon grondig spoelen met kraantjeswater is de boodschap.”

En dan is er nog de mens zelf: “Elke citroen wordt geplukt, verpakt, op de veiling verhandeld en op café of restaurant verwerkt. Die vrucht gaat dus door vele mensenhanden, die kunnen volhangen met bacteriën of sporen van uitwerpselen, als horecamedewerkers hun handen niet wassen na een toiletbezoek. Zo kunnen bacteriële infecties worden doorgegeven, al gaat een deel van de bacteriën wel dood in een heet drankje.”

“Kijk, van een schijfje citroen zal je niet onmiddellijk ziek worden. Maar waarom geen pragmatische oplossing? In sommige landen, zoals in Oostenrijk, bestaat de traditie om gewoon een minicitroenpersje mee te geven. Dan knijp je zelf het sap in je drankje, en dat zonder de ongenode gasten.”

Bron: Campuskrant
http://nieuws.kuleuven.be/node/17220


Laatst bijgewerkt: december 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram