Hoe wordt u vrijwilliger voor hulp bij hartstilstand?

Laatst bijgewerkt: januari 2019
f-123-tek-logo-EVAP-harinf-aed-01-19.png

nieuws

Emergency Volunteer Application of EVapp is een smartphone-applicatie die bij een hartstilstand medisch geschoolde vrijwilligers (dokters, verpleegkundigen, paramedici, Rode Kruis vrijwilligers, enz.) mobiliseert om de tijd tot de aankomst van de urgentiedienst te overbruggen.
Zodra iemand via het noodnummer 112 de hulpdiensten verwittigt, worden via de applicatie de EVapp-vrijwilligers in de buurt gecontacteerd. In het geval dat de vrijwilliger de oproep aanvaardt, zal hij of zij begeleid worden naar de locatie van het noodgeval door de applicatie. Verder bevat EVapp ook de nabije AED’s en zal hij de vrijwilliger begeleiden naar een AED als deze nabij is.
Op deze manier zorgt de applicatie dat de tijd gebufferd wordt tot aankomst van de urgentiediensten. Door het spoediger toedienen van CPR en het gebruik van een AED worden ook de overlevingskansen substantieel verhoogd.

Vrijwilligers
Elk jaar worden ongeveer 10.000 Belgen slachtoffer van plots hartfalen buiten het ziekenhuis. De gemiddelde kans op overleven schommelt tussen de 5 en 10 procent. Dat is weinig, maar het goede nieuws is dat we die overlevingskansen kunnen verhogen door het netwerk van burgerhulpverleners in EVapp en de toegang tot AED’s te verbeteren. CardioService, de grootste verdeler van AED-toestellen in België, slaat de handen in mekaar met het burgerhulpverleningsnetwerk EVapp om het beschikbare AED-netwerk uit te breiden en de overlevingskansen bij hartfalen te verhogen.

Na een succesvol testproject met hulp van de stad Hoogstraten bekijkt de vzw momenteel de noodzakelijke stappen om het systeem verder uit te bereiden. De ambitie is om EVapp weldra in heel België toegankelijk te maken.

Om dit project uit te rollen, heeft EVapp EHBO-getrainde burgers nodig die mensen in nood helpen.
Meer informatie over het burgernetwerk en over hoe je je kan aanmelden als EVapp-vrijwilliger vindt u op www.EVapp.org
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram