Probiotica tijdens zwangerschap voorkomt eczeem

nieuws Nieuw onderzoek in Finland gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology bevestigt eerdere studies dat kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode probiotica gebruikten, minder kans op eczeem hebben dan andere kinderen.

De onderzoekers volgden 241 vrouwen die tijdens de laatste 2 manden van hun zwangerschap en de eerste twee maanden van borstvoeding een drankje kregen dat was aangevuld met probiotica of een placebo. Alle vrouwen hadden een voorgeschiedenis van allergie, wat hun kinderen dus extra gevoelig maakt.

Na twee jaar bleek dat de kinderen van moeders die probiotica innamen aanzienlijk minder vaak eczeem kregen dan de kinderen van de moeders uit de placebogroep: in de probioticagroep had 29% minstens één keer een eczema-opstoot en ontwikkelde 10% chronische eczema, tegenover 71 en 26% in de placebogroep.
Er werd na twee jaar evenwel geen verschil vastgesteld tussen beide groepen wat betreft gevoeligheid voor allergenen zoals melk, noten, dierenhaar enz.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram