Over dokteren, genezen en misleiden: Gezonde twijfel

gezonde-twijfel.jpg

boeken-interviews Gezonde twijfel is een optimistisch boek, over vooruitgang in de medische wetenschap en over successen in de strijd tegen kwakzalverij en irrationaliteit. Er gaat wel eens iets mis in de wetenschap, maar toch treft Piet Borsts kritiek eerder de wonderlijke wereld van naïeve politici, onkritische dokters en klunzige onderzoekers dan de ware wetenschappers. Ook als alles tegenzit, blijft wetenschap fascinerende nieuwe inzichten leveren en kan iedereen daarin delen. Dokters en onderzoekers moeten vooral blijven dokteren om nieuwe ontdekkingen te doen – en mogen patiënten niet misleiden.
Zolang de irrationaliteit zich maar absurd uitdost, is de bestrijding van deze kleurige folklore een vrolijke aangelegenheid. Piet Borst gelooft in de ratio en denkt dat de wetenschap fantastische methoden heeft ontwikkeld om waar van onwijs te onderscheiden – en dat mensen iets kunnen leren als de waarheid met enthousiasme en in begrijpelijke termen wordt opgediend, zoals in dit boek.
Sinds 1993 schrijft Piet Borst maandelijks een column in de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad. De meest aansprekende uit de afgelopen tien jaar zijn hier bijeengebracht, aangevuld met twee ongepubliceerde stukken.

De auteur

Prof.dr. Piet Borst is staflid van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en lid van tal van buitenlandse wetenschappelijke adviescolleges, academiën en tijdschriftredacties.

Technische fiche

Gezonde twijfel - Over dokteren, genezen en misleiden
Piet Borst
- isbn: 9789057123191 - 2010 - paperback - 263p. - prijs: € 16.95 -
uitgeverij: Nieuwezijds


Laatst bijgewerkt: februari 2011

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram