Huisartsbezoek gedaald sinds thuisarts.nl

123-dr-oz-oor-man-pat-11-16.jpg

nieuws Het zorggebruik bij de huisarts is in Nederland twee jaar na de lancering van de website Thuisarts.nl afgenomen met 12 procent. Dit is landelijk te vertalen naar een maandelijkse afname van 675.000 huisartsbezoeken. Dit blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Nederlands Huisartsen Genootschap.

De onderzoekers maakten gebruik van gegevens van bijna 1 miljoen inwoners. Tussen 2009 en 2014 bezochten zij in totaal 18,1 miljoen keer hun huisarts. Het aantal huisartsbezoeken voor en na de lancering van Thuisarts.nl werd vergeleken. Ter controle werd ook gekeken naar consulten over onderwerpen waarover niks te vinden was op de website en die bleken niet te zijn verminderd.

Onafhankelijke online informatie
Veel patiënten zoeken online naar informatie over hun gezondheid. Maar vanuit een behoefte aan betrouwbare informatie gaan velen toch bij voorkeur naar een dokter. De vraag van de onderzoekers was of betrouwbare, onafhankelijke online informatie het zorggebruik bij de huisarts vermindert. De invloed van een dergelijke website op het daadwerkelijke zorggebruik bij de huisarts was nog nooit onderzocht.

De website Thuisarts.nl is gelanceerd in maart 2012 en heeft momenteel zo’n 1,6 miljoen unieke bezoekers en 2,9 miljoen pageviews per maand. De onderwerpen op de website (>600) zijn op de patiënt gerichte vertalingen van wetenschappelijke huisartsenrichtlijnen. 90% van de huisartsen gebruikt de website voor voorlichting.
Na de lancering van Thuisarts.nl in maart 2012 bleek vooral het aantal telefoontjes naar de huisarts te zijn afgenomen. En er kwamen juist meer lange huisartsconsulten van twintig 20 minuten. Opvallend was ook dat het zorggebruik van ouderen en mensen met een lage sociaal-economische status afnam. De onderzoekers concluderen dat de website Thuisarts.nl ook deze bevolkingsgroepen bereikt.

Dit onderzoek maakt duidelijk dat eHealth een krachtig instrument kan zijn om zelfzorg te vergroten en zorggebruik te veranderen. Het duidelijke, onafhankelijke karakter van Thuisarts.nl en de zeer goede integratie van de website in het spreekuur van de huisarts lijken de sleutel tot succes.

Laatst bijgewerkt: december 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram